Geen Koningsdag zonder vrijmarkt! kleedjes vol speelgoed, meubels, kleding en nog veel meer 'hebbedingen' liggen te wachten op een nieuwe eigenaar. De kans dat je op een vrijmarkt een topkunstwerk vindt, is klein. Maar het kan wel. 

Niet alleen op vrijmarkten en rommelmarkten kun je nog wel eens iets voor veel minder dan de waarde op de kop tikken, maar ook bij een kringloopwinkel valt nog genoeg te ontdekken. Zoals onderstaande vondsten die we in Tussen Kunst en Kitsch hebben gespot. 

1. Mummie voetenzak

Gekocht voor 2 euro op Koningsdag in Utrecht, huidige waarde 3.500 euro (Uitzending 26 september 2016 - Museum Kranenburgh Bergen).  

2. Theepot

Gekocht op een rommelmarkt in Zuid-Laren voor 3 gulden, huidige waarde 450 euro (Uitzending 6-2-2019  - Drents Museum).

3. Twee schilderijtjes

Gekocht voor 5 en 10 euro op een rommelmarkt in Dordrecht, huidige waarde 1.200 - 1.500 euro per stuk (Uitzending 26-9-2018 - Dordrechts Museum).

4. Ulos kleed

Gekocht op de vrijmarkt in Hoorn voor 5 euro en nu waard 1.500 euro (Uitzending 7-11-2018 - Frans Hals Museum).

5. Schilderij J. Aarts

Gekocht bij de kringloop voor 75 euro, waarde 10.000 euro (Uitzending 30-1-2019 - Kasteel Ruurlo).

Tips om pareltjes te spotten 

  • Neem een loep mee. Zo kun je bijvoorbeeld goed kijken of het een echt kunstwerk is of een gedrukte poster van een kunstwerk. Ook signaturen zijn soms met het blote oog moeilijk te zien.
  • Let op het merk. Van serviesgoed wil je bijvoorbeeld alles van Gouda hebben, stelt onze expert. En ook aardewerk van regout uit Maastricht komt volgens hem weer in trek. En bij zilverwerk moet je letten op het zilvermerk Z1 of Z2, alleen dan gaat het om echt zilver.
  • Maar koop vooral iets wat je mooi vindt en wie weet ben je net zo fortuinlijk als de eigenaren van bovenstaande vondsten.
  • 7 tips van Radar om koopjes te scoren

Deel dit artikel