Aan één uitzending van Tussen Kunst en Kitsch werkt een crew van vijfenzestig mensen mee. Hoe komt een uitzending tot stand? Neem een kijkje achter de schermen.

Reisproductie

Tussen Kunst en Kitsch bestaat al jaren. Al sinds de start van het programma in 1984 wordt iedere aflevering in een ander museum in Nederland opgenomen. Een enkele keer reist het programma af naar België. In een dag wordt een museum omgebouwd tot opnameset.

Vroege vogels

Een opnamedag begint 's ochtends om 07:00 uur met de opbouw van het decor, het licht en de apparatuur (camera's, geluid, de regiewagen, e.d.). Regisseur Han Budding en presentatrice Nelleke van der Krogt arriveren om 08:00 uur, evenals de producers van het programma: Jolanda Drion en Marjolijn Dissel. Een uur later arriveren de experts die allen visagie en een manicure krijgen.

Drieduizend taxaties

Om 11:00 uur moet de opnameset klaar zijn, want dan arriveren de eerste bezoekers. Een opnamedag van Tussen Kunst en Kitsch trekt duizend bezoekers die, in verschillende rondes verspreid over de dag, gemiddeld drieduizend voorwerpen ter taxatie aanbieden. 

Verhalen

De redactie van Tussen Kunst en Kitsch is iedere opnamedag ter plaatse. Krijgt een expert een voorwerp aangeboden dat hij of zij om welke reden dan ook interessant vindt, dan wordt met de redactie overlegd of de taxatie van dit voorwerp gefilmd wordt en waar dit gebeurt. Een mooi verhaal bij een voorwerp is minstens zo belangrijk - zo niet belangrijker - als de waarde ervan. Er zijn tijdens een opnamedag vier cameraploegen aanwezig. Eén vaste ploeg staat opgesteld rondom de grote tafel met de presentator. Zij worden vanuit de regiewagen aangestuurd door de regisseur. Drie cameraploegen bewegen zich vrij door het museum en filmen de taxaties aan de tafels van de experts.

Verrassing

In tegenstelling tot de Antiques Roadshow, de Britse voorganger van Tussen Kunst en Kitsch, is Tussen Kunst en Kitsch niet gescript. Niemand weet van tevoren welke voorwerpen op zullen duiken tijdens een opnamedag. Dit maakt iedere opnamedag voor alle betrokkenen spannend. Volgens expert Emiel Aardewerk is 'een opnamedag van Tussen Kunst en Kitsch net als pakjesavond bij Sinterklaas'.

Deze making of is gemaakt tijdens de opnamedag in het Nationaal Militair Museum in Soest op 3 november 2014.

Deel dit artikel