Woensdag 6 februari: vanuit het Drents Museum Assen taxeert expert Marcel Brouwer een sculptuur van Paul Citroen,  Jaap Polak een kan voor een plengoffer en Emiel Aardewerk een zilveren knottenkistje.

Glassculptuur
De achternicht van de moeder van meneer, was de eerste vrouw van de kunstenaar Paul Citroen. Zij hadden veel contact. Paul Citroen kwam ook vaak over de vloer en heeft meneer als baby en peuter veel getekend. In de oorlog stroopte Citroen vaak konijnen, die het gezin - dat alleen nog maar bloembollen at - de oorlog door heeft geholpen. Waarschijnlijk hebben zijn ouders dit beeld gekocht, om de kunstenaar te steunen. Deze sculptuur heeft thuis altijd op de vensterbank gestaan. 

Plengoffer kan
Mevrouw heeft de kan geërfd van de zus van haar grootmoeder, die een paar jaar in Hong Kong woonde en kunst verzamelde. Ze wil graag weten hoe het gebruikt werd, want toen ze op zoek ging naar informatie kwam ze verschillende dingen tegen: dat het een grafgift kon zijn, maar ook dat het een kan zou zijn om wijn in op te warmen. Ze heeft iets vergelijkbaars weleens in een museum gezien en denkt dat het iets bijzonders is, maar ze heeft geen idee van de waarde.

Knottenkistje
De ouders van mevrouw hadden drie winkels: een antiekzaak, een tweedehandswinkel en een verlichtgingszaak. Dit kistje hebben haar ouders ooit geruild voor een televisie uit de tweedehands zaak. Uiteindelijk werden de drie winkels verkocht, maar dit knottenkistje heeft de moeder van mevrouw altijd bewaard. 

Deel dit artikel