Vanuit het Rijksmuseum Twenthe in Enschede bespreken Frits Sissing en de experts weer verrassende kitsch en veelzijdige kunst.

In deze aflevering, vanuit het Rijksmuseum Twenthe in Enschede, taxeert expert Frans Leidelmeijer een opvallende lamp, die dateert uit 1920.

Op zowel de glazen kap als de bronzen voet, prijkt de signatuur van Gallé. Emile Gallé was een beroemde Franse glaskunstenaar en één van de belangrijkste kunstenaars van de art nouveau. Toen rond 1900 Edison de gloeilamp uitvond, bedachten veel kunstenaars nieuwe lampen. Zo ook Gallé. Hij was een vernieuwer in de glaskunst. Na zijn dood in 1904, is de firma Gallé nog lange tijd door blijven produceren en innoveren. Aan het matte glas is te zien dat deze lamp uit deze latere periode komt.

Adriaan de Lelie

Ook krijgen we een schilderij van Adriaan de Lelie te zien, dat wordt getaxeerd door expert Willem Jan Hoogsteder. Op het schilderij zien we een binnenhuistafereel, met een moeder met breiwerk op haar schoot en een zoon. Het jongetje is deftig aangekleed en schrijft een brief. De moeder draagt een Napoleontische jurk, en het breiwerk geeft aan dat ze tot de bovenlaag van de bevolking behoorde.

Dit schilderij zit al generaties lang in familie van de huidige eigenaresse. Het verhaal gaat dat haar grootvader twee van dergelijke schilderijen had, waarvan hij er in de crisis van de jaren ’30 één aan het Rijksmuseum heeft verkocht.

Uitgezonden op 16 september 2015

Deel dit artikel