Vanuit het Stedelijk Museum in Alkmaar bespreken Frits Sissing en de experts dit keer een zilveren broodmand met olie- en azijnstel en een bijzondere 19e eeuwse broche met de afbeelding van een kever.

Broodmand

Vanuit het Stedelijk Museum Alkmaar wordt een broodmand met olie- en azijnstel getaxeerd. Deze erfenis van grootvader is afkomstig uit 1760. Expert Emiel Aardewerk vertelt dat dit type mand 'a double usage' wordt genoemd, het kan op twee manieren gebruikt worden. Het geheel is gemaakt door de bekende Haagse zilversmid Reinier de Haan.

Broche

Expert Martijn Akkerman taxeert een broche uit de 19e eeuw in de vorm van een kever. De broche is zeer verfijnd gemaakt met veel oog voor detail. Typerend voor die tijd is de aaneenschakeling van verschillende neo-stijlen. Daar is deze broche een goed voorbeeld van. In modetijdschriften uit 1885 kon men zien dat de kleding bezaaid moest zijn met dit soort kleine beestjes.

De taxatie van de broodmand is één van de favorietemomenten van Frits Sissing, zo liet hij weten aan Pieter Jan Hagens in Radio EenVandaag.

Deel dit artikel