In de vijfde uitzending van dit seizoen onder meer aandacht voor een zeer zeldzaam Japans huisaltaar. Expert Frank Welkenhuysen taxeert een schilderij van Adrianus Eversen.

Expert Frank Welkenhuysen taxeert een schilderij van Adrianus Eversen, één van de belangrijkere schilders van stadsgezichten.

Zeldzaam Japans huisaltaar

We maken kennis met de eigenaar van een prachtig en zeer zeldzaam Japans huisaltaar. De eigenaar was op jonge leeftijd al geboeid door Japan en raakte bevriend met een kunsthandelaar in Japanse voorwerpen. Na diens overlijden kreeg hij dit bijzondere huisaltaar in zijn bezit.

Bodhisattva’s

De verfijnde luikjes ervan zijn bekleed met zijde, waarop een motief te zien is van lotusbloemen. In het centrum van het altaar prijkt een zittende boeddha, geheel naar het voorbeeld van de beroemde grote boeddha in Kamakura van 13,35 meter hoog. Aan weerszijde staan de Bodhisattva’s, wezens (sattva’s) die naar verlichting (bodhi) streven.

Capriccio van Adrianus Eversen

Expert Frank Welkenhuysen taxeert een schilderij van Adrianus Eversen, één van de belangrijkere schilders van stadsgezichten. Eversen maakte vaak capriccio’s; voorstellingen die worden samengesteld door allerlei elementen bij elkaar te voegen. Ook dit schilderij is er zo één. De Hollandse stad die erop te zien is, is daardoor niet goed thuis te brengen. Mogelijk is het geïnspireerd op Amsterdam, waar hij vaak verbleef.

Uitgezonden op 22 april 2015

Deel dit artikel