Vanuit het Museum voor Schone Kunsten in Gent (België) bespreken Frits Sissing en de experts weer verrassende kitsch en veelzijdige kunst.

We gaan voor deze aflevering de grens over: Frits Sissing en de experts bevinden zich in het Museum voor Schone Kunsten in Gent.

Expert Willem de Winter krijgt een aquarel van Max Oppenheimer uit circa 1913 te taxeren. Op het aquarel zien we de geseling van Jezus, waarbij de kunstenaar zichzelf als Jezus heeft afgebeeld. Dit deed hij om zijn worsteling met zijn eigen homoseksualiteit en het onbegrip van de omgeving hiervoor uit te beelden. De tekening is een voorstudie van een groter doek dat in olieverf is uitgevoerd en in 2009 op een veiling voor maar liefst 450 duizend euro is verkocht.

Avantgarde kunstenaar

Max Oppenheimer was een belangrijke avantgarde kunstenaar uit Wenen, die lange tijd overschaduwd is door het succes van Oskar Kokoschka en Egon Schiele, met wie hij veel omging. Zijn schilderstijl is expressionistisch en zijn onderwerpen vaak psychologisch van aard.

Zes meter lange schildering

Expert Wim Bouwman taxeert een bijna zes meter lange Japanse schildering uit circa 1720. Deze in zijde gemonteerde rolschildering toont in twaalf schilderingen diverse erotische voorstellingen. De eigenaresse ervan werd verteld dat jonge maagden zo’n rol aan de vooravond van hun huwelijk kregen, als vorm van seksuele voorlichting.

Seksuele voorlichting

Bouwman vertelt dat dergelijke erotische voorstellingen een specifiek genre vertegenwoordigen in de Japanse kunst, ‘shunga’ genaamd. Shunga betekent iets als ‘picture of spring’, lenteplaatje. Ze werden als voorlichting voor maagden gebruikt, maar namen ook in het dagelijks leven, in een tijd waarin televisie en internet niet bestonden, een belangrijke plaats in. Af en toe keek men er gewoon eens naar. Erotische belangstelling is van alle tijden, en de Japanse benadering daarvan was bovendien een vrijere dan die in het Westen.

Uitgezonden op 30 september 2015

Deel dit artikel