Vanuit Gallo Romeins Museum in Tongeren taxeert expert Rob Driessen een  beeldje van een zittende aap, Tom Angevaren een blauw-witte schotel en Willem de Winter een schilderij van Van Borselen.

Dit beeldje van een zittende aap is gemaakt door Johan Altorf, in een oplage van ongeveer acht of tien stuks. Altorf begon als meubelmaker maar groeide uit tot een van de meest geliefde beeldhouwers van voor de Tweede Wereldoorlog. Dierfiguren die je op je bureau neerzette waren in die tijd een ware rage. Altorf maakte apen, die hij mooi kon stileren zoals deze, maar ook veel vogels. Het Art Deco object doet door de vlakken en stilering bijna kubistisch aan. Hélène Kröller-Müller, de oprichtster van het gelijknamige museum, verzamelde dit werk op aanraden van de zeer invloedrijke kunstpaus Bremmer.

Deze schotel, waarop twee figuren, een wierrookbrander en twee konijnen staan afgebeeld, is gemaakt in de hoogtijdagen van de productie van Chinees porselein. De kleur blauw in de Kangxi periode, zo rond 1700, was heel helder. De schotel is nog helemaal gaaf. Dit soort schotels werden door Hollanders in China besteld en door de V.O.C. naar Nederland vervoerd. De Hollanders hielden van een vol gedecoreerd bord, zoals deze. Als er niet genoeg op stond, werd er in Amsterdam vaak iets bijgeschilderd, dat noemen we nu ‘Amsterdams Bont’. 

Dit schilderij is geschilderd en gesigneerd door Jan Willem van Borselen. Deze kunstschilder kwam uit Gouda en behoorde tot de Haagse School. Hij schilderde veel landschappen bij hem in de omgeving, het ‘groene hart’ maar ook in opdracht van Koning Willem III. Hij stond hoog in aanzien bij de koning en heeft voor hem vergezichten gemaakt op het Loo. Het werk van Van Borselen hangt ook in het Teylers Museum. Dit schilderij is heel vies, maar is helemaal gaaf en zit in de originele lijst.

Meer informatie over deze objecten

 

Deel dit artikel