Vanuit Museum Gouda bespreken Frits Sissing en de experts weer verrassende kitsch en veelzijdige kunst.

Wat is kunst en wat is kitsch? Vanuit het Museum Gouda buigen ook deze aflevering de experts zich weer over deze vraag.

Op de tafel van Jaap Polak zit deze aflevering een Chinese Bodhisattva, afkomstig uit de zestiende eeuw. Het bronzen beeld is ongeveer 25 cm hoog en stelt Bodhisattva Avaloketesvara voor, de bodhisattva van het mededogen.

Veel belangstelling voor de Ming periode

Chinese kunst staat tegenwoordig zeer in de belangstelling en zeker beelden die vervaardigd zijn in de Ming periode, 1368-1644. Deze figuur is koud verguld. Dat wil zeggen dat het met bladgoud is bedekt of met goudverf beschilderd en minder kostbaar dan een beeld met vuurvergulding. De eigenaar heeft het in de jaren vijftig bij een Eindhovense antiquair gekocht en is er zeer aan gehecht. Hij betaalde er toen slechts honderd gulden voor, maar wat is het nu waard?

Pâte de verre

Frans Leidelmeijer taxeert een glazen art deco vaas, waarop Griekse figuren van dansers en krijgers staan. De vaas is in 1923 in Parijs gemaakt door Gabriel Argy-Rousseau. De vaas was ooit van de grootmoeder van de huidige eigenaar en is gemaakt van ‘pâte de verre’, een glaspasta. Glas werd vermalen, vervolgens werden metaaloxides en bindmiddel aan toegevoegd en ten slotte werd het geheel in een mal gebakken. Met deze oude techniek ging men aan het einde van de negentiende eeuw weer experimenteren, op zoek naar een nieuwe stijl, die resulteerde in de Art Nouveau.

Uitgezonden op 7 oktober 2015

Deel dit artikel