In Tussen Kunst en Kitsch vanuit Art Center Hugo Voeten Herentals taxeert expert Bas Hesselink een getijdenboek. Daarnaast taxeert expert Rob Driessen een bordje van de hand van Pablo Picasso.

Getijdenboek

Meneer was vlak na zijn trouwen, zo’n veertig jaar geleden, met zijn vrouw in Frankrijk op vakantie gegaan. Een goedkope kampeervakantie, ze hadden net een huis gekocht. Samen met een vriend zag hij dit boekje bij een brocante en was meteen verkocht….. Hij kocht het boekje voor maar liefst vijfduizend gulden. Zijn vrouw was niet blij toen hij met die aankoop de tent inkroop… de vakantie werd er niet goedkoper op!

Bordje Picasso

Meneer was secretaris van de communistische jeugd in België, en hij ging in 1954 als afgevaardigde van de  Communistische Partij naar een congres in Parijs. Daar waren een paar duizend Fransen, en enkele afgevaardigden uit verschillende Europese landen. Die afgevaardigden kregen als dank voor hun komst na afloop allemaal zo’n bordje dat beschilderd is door Picasso voor die gelegenheid. De eigenaar vermoedt dat Picasso net als hijzelf een communist was: ‘Je vais au communisme comme je vais à la source’, (Ik ga naar het communisme zoals ik naar de bron ga) schijnt Picasso gezegd te hebben.

Deel dit artikel