Vanuit De Museumfabriek Enschede. Met de taxatie van onder andere 'schraubtaler' schroefmunten, Chinese wapenborden en een dubbelzijdig schilderij. 

Schroefmunten

Schraubthaler zijn munten die je open kunt schroeven en waarin kleine ronde afbeeldingen worden bewaard. In dit geval zijn dat afbeeldingen van de hernhutters, een evangelische broedergemeenschap die aan het einde van de 16e eeuw is ontstaan. De tocht van deze Duitse Hernhutters en hoe zij hun geloof verspreidden is op de plaatjes te zien en ook aan de buitenkant van de munt.

Wapenborden

Deze porseleinen borden werden op bestelling in China gemaakt en voorzien van het familiewapen van degene voor wie de borden bedoeld waren. In het begin van de achttiende eeuw wilde iedereen een wapenservies om mee te pronken, niet zozeer om van te eten. Men stalde het uit in de ontvangstkamer naast de familieportretten.

Dubbelzijdig schilderij

Dit schilderij is aan twee kanten beschilderd. Aan de voorzijde een kerkinterieur en aan de achterzijde Moeder Overste die nonnen billenkoek geeft. Op de voorzijde staan de initialen J.B., die duiden op de bekende kerkinterieurschilder Johannes Bosboom. Hij hoorde bij de toppers van de Haagse School.

Deel dit artikel