Woensdag 27 februari: vanuit Louwman Museum taxeert o.a. Martijn Akkerman een broche met robijn en Jan Beekhuizen een tabaksdoos.

Broche

Broche
broche met robijn en parels
Broche
  • Datering: 1976 met onderdelen uit 1910-1915
  • Materiaal: witgoud, diamant, parels en robijn
  • Afmetingen: B 10 cm

In 1976 waren de grootouders van mevrouw vijftig jaar getrouwd – haar grootvader schonk toen deze broche aan zijn vrouw. Zelf draagt mevrouw het niet omdat ze het teveel vindt glimmen. Ze denkt dat de broche nep is, als dat zo is dan wil ze hem wel gaan dragen!

Expert Martijn Akkerman: de broche is samengesteld uit een ring met twee oorknoppen met hangers eraan. De vorm is een steen met vlammen en verwijst naar de vuurslag, het zinnebeeld van de Orde van het Gulden Vlies. Dit was een liefdesjuweel, de rode robijnkleur staat voor de liefde. De parels zijn symbool voor zuiverheid en trouw. Doordat het een samengesteld juweel is, is de waarde wel wat lager. 

clock update 28 feb 2019, 10:47
Waarde broche

De waarde van deze broche is 8.000 euro

 Tabaksdoos 

tabaksdoos
Tabaksdoos
tabaksdoos
  • Voorstelling: Adam en Eva, Aron met ark
  • Herkomst: waarschijnlijk Scandinavië
  • Datering: ca 1730
  • Materiaal: notenhout en messing 
  • Afmetingen: B 10cm, L 22cm

Meneer heeft deze tabaksdoos van zijn schoonmoeder meegenomen naar Tussen Kunst en Kitsch – zij is inmiddels 102! De doos zit al drie generaties in de familie.

Expert Jan Beekhuizen: de tabaksdoos is uit notenhout gestoken, het snijwerk is van hoge kwaliteit . Hij is gezet in een messing ‘muizentandenmontering’. Het zou kunnen dat het eerst in zilver gezet was, maar dat men dat eraf heeft gehaald om om te smelten, en er daarna messing omheen heeft gedaan. Er staan diverse taferelen op het houtsnijwerk: we zien onder andere Adam en Eva, Aron met de ark voor de stenen tafelen met daarop een Menorah lamp. Aan de binnenzijde is een monogram aangebracht, maar dat is later gebeurd, in de negentiende eeuw.

clock update 28 feb 2019, 10:50
Waarde tabaksdoos

De waarde die Jan Beekhuizen hieraan toekent is 2.500 euro

Deel dit artikel