Willem de Winter taxeert een schilderij van Jacobus van Looy, Titia Reuser een vanity box en Emiel Aardewerk taxeert drie stukken zilver.

Expert Willem de Winter taxeert een schilderij van Jacobus van Looy. De inmiddels overleden echtgenoot van de eigenaresse heeft dit schilderij gekocht van een aangetrouwde tante. Willem vertelt dat Jacob van Looy een dubbeltalent was: hij kon zowel goed schrijven als goed schilderen. Er is zelfs een vijfjaarlijkse prijs voor dubbeltalenten naar hem vernoemd. In zijn schilderijen spelen sferen en kleuren een grote rol. Hij schilderde veel bloemen en vruchten uit zijn eigen tuin.

Verder taxeert expert Titia Reuser een vanity box. De eigenaresse zocht een kleine asbak om mee te nemen als ze op stap ging. Haar moeder vond dit tasje, het was van familie uit Duitsland. Maar is dit wel echt een asbak? Expert Titia Reuser vertelt dat het een vanity box is, een handtas van een chique dame. De buitenkant is gemaakt van 18-karaat geelgoud en de drukknopjes met diamant. Men droeg dit om de pols, het was een soort sieraad.

Expert Emiel Aardewerk taxeert drie stukken zilver. Deze drie stukken horen bij een collectie van zo'n veertig stukjes miniatuurzilver en komt uit de erfenis van de familie van de man van mevrouw. Emiel Aardewerk vertelt dat de vogelkooi is gemaakt door Pieter van Somerwil, een Amsterdamse zilversmid die zich specialiseerde in miniatuurzilverwerk. De vogelkooi hing in de keuken en werd gebruikt als rookmelder. Als het vogeltje van zijn stokje ging, wist je dat er iets mis was.

Deel dit artikel