Woensdag 11 november 2020 vanuit diverse Musea: o.a. Rijksmuseum Twenthe,  Belvedère Heerenveen en Aviodrome Lelystad taxeert Bas Hesselink twee natuurboeken, Martijn Akkerman een draperie broche en Willem de Winter een grappig schilderij van Piet van der Hem.

Rijksmuseum Twenthe 10 februari 2020

TKK-4-11-natuurboeken-RIjksmuseum-Twenthe.jpg
2 natuurboeken
TKK-4-11-natuurboeken-RIjksmuseum-Twenthe.jpg
 • Voorstelling: zeldzaamheden der natuur
 • Maker: Georg Wolfgang Knorr
 • Herkomst: Nederlands
 • Datering: 1770
 • Materiaal: papier, kopergravures, ingekleurd
 • Afmetingen: 55 x 3 x 39 cm (2x)

De eigenaar is apotheker en komt uit een familie van apothekers. Zo lang hij zich kan herinneren is dit boek in de familie. Hij denkt dat dit boek misschien wel door zijn voorvaderen uit professioneel oogpunt gekocht is, maar hijzelf doet er niets meer mee.

Expert Bas Hesselink denkt niet dat het echt gebruikt is als handboek door een apotheker, maar het is wel een boek dat past bij een liefhebber van aparte planten en dieren. Het is een zeldzaam boek met 90 prachtige kopergravures, met de hand ingekleurd, van dieren en planten met interessante beschrijvingen. De uitgever Knorr heeft dit project opgepakt en alle informatie verzameld en gebundeld. In de inleiding staat wie er allemaal hebben ingetekend om het boek te kopen, van artsen tot jonkvrouwen. 

Het boek is oorspronkelijk uitgegeven  in het Duits, maar de Nederlandse versie is gedrukt op beter papier en de platen zijn mooier handgekleurd. 

clock update 12 nov 2020, 9:20

Waarde natuurboek: 20.000 euro

Belvedère Heerenveen 27 mei 2019

TKK-4-11-Belvédère-draperie-broche.jpg
draperie broche
TKK-4-11-Belvédère-draperie-broche.jpg
 • Maker: Garrard
 • Herkomst: Engels
 • Datering: ca. 1947/1949
 • Materiaal: platina, briljant geslepen diamant
 • Afmetingen: 7 cm

De eigenaar is al vanaf zijn 15de zeer geïnteresseerd in juwelen. Nadat hij niet werd toegelaten tot de juwelen opleiding in Schoonhoven, heeft hij zijn liefde vertaald in het kopen van juwelen, tot wanhoop van zijn vrouw die zich overladen voelt met zo veel rijkdom. Deze broche draagt de eigenaar zelf echter ook wel eens, op de revers van zijn jasje. Hij kocht het juweel in 2014 op een veiling in Kaapstad voor 2.500 euro.  

Martijn Akkerman: De platina broche met briljant geslepen diamanten, heeft de vorm van een klein nonchalant gevouwen vrouwen pochette, dat uit de borstzak van een jasje werd gedragen. Daar moest deze broche dan ook werkelijk gedragen worden. Het juweel is speciaal gemaakt passend bij de nieuwste kledingstijl eind jaren veertig, waarin de wijde rok met smalle taille en een klein getailleerd jasje populair waren, naar een beroemd ontwerp van Christian Dior. Men noemt zo een dergelijke broche een “draperie”. De hof juwelier van het Engels Koningshuis, Garrard, heeft het juweel ontworpen en gesigneerd. 
 

clock update 12 nov 2020, 9:21

Waarde broche: 5.500 euro

Aviodrome Lelystad 11 februari 2019

TKK-4-11-schilderij-PietvdHem-Aviodrome.jpg
schilderij
TKK-4-11-schilderij-PietvdHem-Aviodrome.jpg
 • Voorstelling: Jagers duo met jachthond
 • Maker: Piet van der Hem
 • Herkomst: Nederland
 • Datering: ca. 1950
 • Materiaal: olieverf op doek
 • Afmetingen: H 68 cm, B 50 cm 

Dit werk is van de moeder van meneer. Het is de bedoeling dat hij het later erft. Zijn grootvader kende de schilder, Piet van der Hem. Het ging financieel niet zo goed met hem, daarom kocht grootvader zijn werk. Bovendien was hij zelf jager, dus hij vond het een leuke afbeelding!

Willem de Winter: Er zit vaak humor in het werk van Piet van der Hem, dat zie je ook in dit schilderij. Het is bijna een spotprent (die heeft hij ook veel gemaakt), een karikatuur van de jacht. We zien een man met jachtgeweer, de welgestelde jager, vergezeld door de drijver met zijn jachthond. De blik van de drijver spreekt boekdelen….meneer heeft weer eens gemist met zijn schot! Van der Hem begon met schilderen van het stadsleven in Parijs en later in de Amsterdamse Jordaan. Die schilderijen zijn zeer gewild. Hij had een vlot en snel palet, dat zie je ook in dit schilderij. In zijn latere leven ging hij portretten maken, vaak met humor!
 

clock update 12 nov 2020, 9:21

Waarde schilderij: 7.500 euro

Uitzending 11 november 2020, om 20.35 uur op NPO 1 (daarna is de uitzending hier terug te zien).

Meer zien over het olielampje?


Kijk dan na de uitzending van Tussen Kunst en Kitsch naar Tussen Kunst en Kitsch Extra op NPO 2 Extra om 21.30 uur . NPO 2 Extra vind je bij Ziggo op kanaal 222, bij KPN, Telfort en XS4ALL op kanaal 88 en bij T-Mobile op kanaal 381.

Deel dit artikel