Woensdag 26 januari 2022 vanuit diverse musea o.a Aviodrome en Nederlands Fotomuseum zien we een on-Nederlands juweel, een schotel gemaakt ter decoratie en een bij verzamelaars gewild smeedijzeren kistje.
- Maker: Romolo Grassi
- Herkomst: Italië
- Datering: jaren ‘70
- Materiaal: 18k geel en wit goud, amethist en diamant
Mevrouw kreeg deze ketting van haar vriend, zo’n 14 jaar geleden. Ze draagt veel sieraden, die brengen mooie herinneringen met zich mee. Ze heeft een cursus edelsmeden gedaan, toen had ze hem om naar de cursus en kreeg ze erg veel complimenten! Hij ligt nu in de kluis en ze heeft hem af en toe om.
Expert Titia Reuser vertelt dat het een on-Nederlands juweel is. Het is een typisch jaren ‘70 juweel, gemaakt door de Italiaanse ontwerper Romolo Grassi. Hij heeft bij beeldhouwers gestudeerd en later ook kleine sculpturen gemaakt, en exposeerde internationaal. In Italië wordt juwelen maken ook echt als kunstvorm gezien. De stenen zijn heel organisch, niet strak, alsof het zo uit de natuur is geplukt. In de jaren zeventig werden de colliers lang gedragen, op zo’n sieraad moet je je kleden met een hoog gesloten zwart of paars kledingstuk, bijvoorbeeld een turtle neck. Dan komt ook het paars van de amethist mooi uit. Het is technisch zeer begaafd gemaakt.
Waarde juweel: 8.000 euro
- Maker: onbekend
- Herkomst: China
- Datering: 1650-1700
- Materiaal: porselein
- Afmetingen: diameter 48 cm
Deze schotel komt uit de erfenis van zijn ouders. Zijn vader heeft het eind jaren 50 van de vorige eeuw gekocht op een boelgoed in Harlingen van een overleden kunstverzamelaar. Hoeveel hij er toen voor betaald heeft, is niet bekend. In 1995 is het voor de verzekering getaxeerd op 2500 gulden. Meneer heeft de schotel aan de muur hangen.
Joseph Estié: China maakte deze schotels voor de export, ze werden dan in azijnmanden verscheept naar Nederland. Meestal werden ze gemaakt in een set van twee of drie. De schotel is blauw gedecoreerd en dat was typisch voor porselein uit Friesland. In Zeeland zie je bijvoorbeeld weer veel meer porselein met meer kleuren.
De schotel is gemaakt ter decoratie en niet bedoeld voor burgermanswoningen. Hoewel deze schotel al vrij groot is, heb je ze nog groter. Deze is heel decoratief beschilderd met lotusbloemen en pauwen. Je kunt de schotel ophangen, maar je hebt er ook een standaard voor.
Waarde schotel: 9.500 euro
- Herkomst: Frankrijk
- Datering: 1480-1500, laat-gothiek
- Materiaal: smeedijzer
- Afmeting: hoogte 17,5cm (incl. pootje) / breedte 12 cm / lengte 20cm
Uit de inboedel van vaders kant, sinds 2010 is het bij mevrouw. Het is van de familie Krans geweest, bij Assen in huize Vredeveld. Dit was een artistieke familie, Louis Krans was kunstschilder. De opa van mevrouw was de schoonzoon van Krans, hij heeft dit gekregen. Het trouwboekje van opa zat in dit kistje en wordt er nog altijd in bewaard. Het kistje stond altijd als sier op de kast en is altijd open geweest. Er zitten geen sleutels bij. Het erfstuk is al heel lang in de familie en mevrouw denkt dat het behoorlijk oud is, uit de 17e eeuw.
Jan Beekhuizen: Dit smeedijzeren documentenkistje of geldkistje op pootjes is handgesmeden met gekapte ornamenten. Het stond op tafel als pronkstuk of diende als een geldkistje. Bijvoorbeeld als kluisje voor bij brand. Of voor op de betaaltafel, ten behoeve van het verlonen. Dat het smeedijzer is zie je door de banden. Bepaalde ornamenten van dit kistje tref je ook vaak in kerken of gebouwen. Het is beschilderd en lijkt origineel, dat is speciaal. Het is een echt verzamelobject.
Waarde kistje: 5.500 euro
Uitzending woensdag 26 januari 2022 (terugkijken op NPO Start)