Woensdag 3 maart 2021 zien we vanuit diverse musea een mooie mix van ontdekkingen. Krijgt Rob Driessen een opwindend klokje onder ogen, zit Esher Aardewerk aan een mooi gedekte tafel en laat Martijn Akkerman zijn licht schijnen op een rozenkwarts hanger.

TKK-3-3-Louwman-klok-Harta-stijl.jpg
klok
TKK-3-3-Louwman-klok-Harta-stijl.jpg


Maker: in de stijl van Victor Horta

Herkomst: België (uurwerk is Frans)

Datering: rond 1895

Materiaal: brons met groene patina en messing

Afmetingen: 46 cm. hoog en 25 cm. breed 

Meneer zag deze klok al jaren bij de buren staan, hij vond hem prachtig. Uiteindelijk mocht hij hem kopen, hij heeft er in 2012 15.00 euro voor betaald. Hij windt hem nooit op, anders moet je dat iedere zeven dagen doen. Hij vindt het gewoon een mooi object om naar te kijken. Hij heeft ook nog twee kandelaren die aan weerszijden staan, maar die heeft hij niet helemaal meegenomen naar Tussen Kunst en Kitsch.

Expert Rob Driessen kan zich voorstellen dat je zo’n klokje niet opwindt. Kleine klokjes tikken namelijk sneller dan je hartslag. Van grote klokken word je rustiger in huis;-)

Deze klok doet aan alle kanten denken aan het werk van Victor Horta. Dat was een Belgische architect. krullen en die zweepslaglijn die we ook bij deze klok zien, waren zijn handelsmerk. Sinds hij de Eiffeltoren had gezien, wilde hij werken in metaal en met open structuren. Maar hij werkte meer met organische vormen, krullerig. Hij was de huisarchitect voor de rijke elite in Brussel. Alles wat hij naast de architectuur maakte, was maatwerk dat aan het huis vast zat, zoals deurklinken. 

Deze klok komt meer voor, het is zeker door Horta geïnspireerd. Jarenlang is gedacht dat deze klok een ontwerp van Horta was. Ook tijdens de opname twijfelt de expert. Uit onderzoek na de uitzending is gebleken dat het definitief geen ontwerp van Horta is. Maar het blijft een zeldzaam en kostbaar klokkenstel. De klok heeft wel wat geleden. Bijzonder dat de bijbehorende kandelaren er ook nog zijn, al heeft meneer ze niet meegenomen.

Waarde inclusief kandelaren: € 25.000

TKK-3-3-Dordrecht-zilveren-bestek.jpg
Zilver bestek
TKK-3-3-Dordrecht-zilveren-bestek.jpg

Voorstelling: 72-delige bestekset
Maker: verschillende makers 
Herkomst: Nederland 
Datering: einde 18e eeuw en 19e eeuw 

Materiaal: zilver

Afmetingen: doos is 60 cm bij 40 cm  

Mevrouw heeft het bestek gekregen voor haar vijftigste verjaardag. Het bestaat uit 12 messen, vorken, lepels en ook nog 12 dessertcouverts en messen, in totaal 72-delig dus. Ze kreeg het van haar moeder, die het weer van een halfoom gekregen heeft. Nu gebruiken ze het niet zo vaak meer, maar toen zij vroeger in Canada woonden, lag dit bestek geregeld op tafel bij etentjes met veel gasten. Eén van haar kleinkinderen heeft al aangegeven dat ze het erg mooi vindt, dus waarschijnlijk dat zij het krijgt. Op het bestek is een familiewapen te zien van haar moeders familie. Ze hebben zelf onderzoek gedaan naar de makers van het bestel, maar kwamen er al snel achter dat er verschillende makers zijn omdat er verschillende initialen op staan. Ze hebben dan ook geen idee wat de waarde is

Expert Esther Aardewerk vertelt dat je tot in de 17e eeuw zelf je bestek mee moest nemen. Niet mes en vork, maar vaak alleen een lepel, daar kon je soep mee eten, de rest at je met je handen. Wie het zich kon veroorloven liet dit in edelmetaal uitvoeren. Lodewijk de 14e organiseerde enorme ontvangsten en banketten begon met het dekken van de tafel voor zijn gasten. Dan wist hij zeker dat er niemand was met mooier bestek dan hijzelf had. Hij zetten zijn eigen wapen op het bestek als een eigendomsbewijs. 

De lepels en vorken werden tegelijk gemaakt, eerst met de hand maar later werden er mallen voor gemaakt zodat de productie sneller ging. De messen werden apart gemaakt. De heften werden in twee delen gegoten waar dan door een zwaardveger het lemmet in werd gezet. Zij zetten er dan hun eigen meesterteken in. Deze set kent veel verschillende makers en daarom is het niet zoveel waard als wanneer het door één iemand was gemaakt. De messen van de dessertcouverts zijn het oudste en daarom ook het meeste waard. 

Waarde bestek: € 15.000

TKK-3-3-MORE-hanger.jpg
hanger
TKK-3-3-MORE-hanger.jpg

Maker: Juwelier Gerritsen en Van Kempen 

Herkomst: Nederland
Datering: 1925-1926

Materiaal: platina en rozenkwarts 

Afmetingen: 6 cm hoog en 3 cm breed 

Mevrouw heeft de hanger gekocht op een zelf georganiseerde veiling in het verzorgingstehuis waar zij werkzaam was. Ze kregen een aantal spullen van bewoners die ze op de veiling verkochten voor het goede doel. Ze vond deze hanger zelf eigenlijk niet mooi, maar ze bood mee om het bedrag wat op te krikken. Haar laatste bod was 65 gulden, maar daarna kwamen er helaas geen nieuwe biedingen meer binnen dus moest zij het wel voor die prijs kopen. Ze is de hanger ook nog een tijd kwijt geweest, totdat de schilder het achter de verwarming terugvond. Ze heeft de hanger zelf niet gedragen, omdat ze het te groot vindt om haar hals. 

Expert Martijn Akkerman: Deze hanger is gemaakt van rozenkwarts, 12 procent van de aardkorst bestaat uit kwarts. Maar meestal is dat troebel van kleur, deze is doorzichtig en dat is heel bijzonder. De steen is aan beide kanten geslepen in druppelvorm, ook wel briolette genoemd. Boven is een gaatje geboord zodat het pinnetje van het ophangsysteem er doorheen kan. Dan neem je een groot risico, want het is erg lastig om door de steen te boren, omdat de kans groot is dat de steen breekt. 

Het is gemaakt bij juwelier Gerritsen en Van Kempen. Je kan deze hanger zowel lang als kort dragen om de hals, maar ook als broche opspelden. Het etui dat eromheen zit is het originele etui omdat het precies de vorm heeft van de hanger zelf. 

Waarde hanger: € 5.000

Kijk de uitzending terug op NPO Start

Direct na de uitzending wordt op NPO 2 Extra doorgepraat over één van de bijzondere vondsten uit een aflevering van Tussen Kunst en Kitsch. NPO 2 Extra vind je bij Ziggo op kanaal 222, bij KPN, Telfort en XS4ALL op kanaal 88 en bij T-Mobile op kanaal 381.

Deel dit artikel