Woensdag 4 december vanuit diverse Musea: o.a. Stedelijk Museum Schiedam, Verbeke Foundation Kemzeke en Aviodrome Leylystad taxeert Martijn Akkerman een diamanten ring, Mieke Zilverberg een sarcofaag masker en Wim Bouwman een Boeddha reisaltaar.

 Stedelijk Museum Schiedam, 28 januari 2019 

TKK-4-12-solitair.jpg
solitaire diamanten ring
TKK-4-12-solitair.jpg
  • Herkomst: Nederland
  • Datering: ca 1900
  • Materiaal: 3 karaats diamant

Deze ring komt uit de familie van mevrouw, en gaat steeds over op de vrouwelijke lijn. Zij kreeg hem van haar moeder. Omdat mevrouw zelf geen dochters heeft, gaat de ring naar haar oudste nichtje. Ze houdt de ring dag en nacht om.

 Martijn Akkerman: dit is een zogenaamde ‘solitaire’: een ring met maar 1 steen. Dit soort solitaire ringen werd in Amerika vaak als trouwring gegeven. Zo’n ring vertegenwoordigde een grote waarde, het toonde je rijkdom. De steen is een ‘bolsjewiek geslepen’ diamant. Die naam is aan stenen van deze vorm gegeven omdat ze door de Russische adel vaak meegenomen werden naar Europa. De steen is in een kussenvorm geslepen en heeft een hele hoge bovenkant. 

clock update 5 dec 2019, 13:42
Waarde ring

Martijn Akkerman taxeerde de ring op 8.000 euro.

Verbeke Foundation Kemzeke, 13 mei 2019

TKK-4-12-masker.jpg
sarcofaag masker
TKK-4-12-masker.jpg
  • Voorstelling: hoofd van een man
  • Herkomst: Egypte
  • Datering: ca. 1880
  • Materiaal: hout
  • Afmetingen: 47 x 44 cm

De eigenaar heeft het beeld geruild voor boeken ter waarde van ca. 1500 euro. Hij kreeg er de belangrijke herkomst papieren bij, waaruit blijkt dat het uit een gerenommeerde Zwitserse verzameling afkomstig is.

Mieke Zilverberg: het gaat hier om een Egyptisch masker uit de Ptolemeïsche periode, de tijd van de Griekse koningen, die toen over Egypte heersten. Het masker werd op de sarcofaag van een mummie in het graf geplaatst. Het is een universeel beeld van een man en vertoonde geen gelijkenis met de dode waarop het lag. Dergelijke beelden zijn op dit moment zeer geliefd.

clock update 5 dec 2019, 12:48
Waarde masker

Mieke Zilverberg kent hier een waarde aan van 7.000 euro.

Aviodrome Leylystad, 11 februari 2019 

TKK-4-12-altaar.jpg
Boeddha reisaltaar, ‘Zushi’
TKK-4-12-altaar.jpg
  • Voorstelling: Boeddha
  • Herkomst: Japan
  • Datering: 18e eeuw
  • Materiaal: Japans sandelhout 
  • Afmetingen: H 30cm, B 15cm 

De vader van de huidige eigenaar woonde lang in Japan. Toen hij naar Nederland terugkeerde, wilde hij graag een herinnering meenemen en kocht hij allerlei snuisterijen. Een Engelse vriend vond dat hij allemaal troep kocht, en hielp meneer toen bij het zoeken naar echt mooie dingen om mee naar huis te nemen. Zo is dit erfstuk in de familie gekomen.

Dit Japanse reisaltaar, ook wel ‘zushi’ genoemd, hoeft niet per se mee op reis, het kan ook prima in huis staan. Als het geopend is, zien we de Boeddha Amida, de ‘oerboeddha’. Achter de boeddha een fraai uitgewerkte mandorla (stalenkroon) in doorbroken reliëf. We zien ook een lotus, de bron van de verlichting. De knop van de lotus groeit uit de modder omhoog; de wereld is maar een modderige boel, wij moeten ons verheffen en streven naar verlichting. De sandelhouten boeddha is erg mooi gesneden. In de baldakijn bovenin zien we hemelvogels. Na de meditatie doet men het altaar weer dicht.  

clock update 5 dec 2019, 13:48
Waarde altaar

Dit reisaltaar heeft een waarde van 5.000 euro.

Uitzending woensdag 4 december 2019, 20.30 uur op NPO 1 (daarna is de uitzending hier terug te zien)

Deel dit artikel