Vanuit het Stadhuis Middelburg, het Groninger Museum en CODA taxeert Frank Welkenhuysen een schilderij, Jan Beekhuizen een tinnen kan en Mieke Zilverberg een snavelbek kan.
Uitzending zondag 7 juli 2019, 20.25 uur op NPO 1, herhaling van 7 maart 2018
Tussen Kunst & Kitsch, Stadhuis Middelburg, 16 oktober 2017
Herkomst: Nederland circa 1920
Materiaal: olieverf op doek Afmetingen: 60 cm breed, 50 cm hoog
De grootouders van de huidige eigenaresse hadden vier van dit soort schilderijen, van de vier verschillende jaargetijden. Haar moeder heeft deze gerregenerd, zij heeft zij zij gekregen gekregen. Mevrouw wil graag weten of hij goed is gerestaureerd, ze is erg van het schilderij en ook van het zomerse gevoel en de kleuren.
Expert Frank Welkenhuysen vertelt dat het schilderij gemaakt is door Dirk Smorenberg. Dit onderwerp, waterlelies, was typerend voor hem. Hij werkte in een groot atelier aan de Loosdrechtse plassen, waar hij de omgeving schilderde. Hij stelde zijn atelier open om zo zelf werk te kunnen verkopen. Hij heeft ook de lijsten zelf, het is belangrijk dat er een 'Smorenberg-lijst' is zijn blijven heen zit. Hij heeft zijn werken niet Ged Gedeerd, maar door het kleurgebruik is het redelijk goed te plaatsen in zijn carrière. Dit is een later werk van hem, de waterlelies zijn vrij gestileerd. Zijn vroege werk is het meest interessant. Met zijn vriend Dirk Filarski reisde hij naar Zwitserland en experimenteerde hij met gestileerd Art Deco werk.
Tussen Kunst & Kitsch, Groninger Museum, 11 september 2017
Herkomst: Zwitserland 18e eeuw
Materiaal: tin
Mevrouw kocht deze kan als achttienjarig meisje samen met haar moeder, voor 650 gulden. Haar moeder was dol heel en zeunes ook heel mooi. Expert Jan Beekhuizen Dat dat dit een Zwitserse 'bauchkan' is: de vorm van een buik komt er duidelijk terug. Dit ontwerp is het primaire van de Zwitserse kannen. De kan heeft een mooie patina. In het deksel staat een merk: JFMorel à Genève. Het is gemaakt door Jean François Morel, hij leeftde aan het begin van de achttiende eeuw. Zijn zoon werkte ook onder die naam, dus nader onderzoek was nodig. De patina, het dikke, zware tinting en de gedrongen vormpjes duidelijk op de achttiende eeuw. Het is dus toch gemaakt door de vader Morel.
Herkomst: Iran - 10e-8e eeuw voor Christus
Materiaal: Amlash aardewerk