Woensdag 13 maart: vanuit diverse Musea: o.a. Louwman Museum Den Haag en Museum Helmond  taxeert Tom Angevaren een Swatow porseleinen schotel, Willem de Winter een stilleven en  Emiel Aardewerk een bouilloire.

Louwman Museum Den Haag, 3 december 2018

Schotel
Swatow schotel
Schotel
 • Voorstelling: feniks met bomen, rotsen en bloesems
 • Herkomst: China
 • Datering: rond 1600
 • Materiaal: porselein 
 • Afmetingen: diameter 36cm 

Mevrouw kreeg deze schotel via haar schoonouders. Haar schoonmoeder zit nu in een verzorgingstehuis, haar hele huis moest leeg. Veel is er naar de kringloop gegaan, maar deze schotel sprong er echt uit dus die hangt nu bij mevrouw aan de muur. Bij haar schoonouders hing het ook altijd aan de muur, het was een erfstuk. Mevrouw dacht dat de schotel in het guldentijdperk ooit getaxeerd was, en dat het taxatierapport achter de schotel geplakt was. Maar toen zij hem van de muur haalde, bleek dat niet het geval.

Expert Tom Angevaren: Dit is een hele vroege Chinees porseleinen schotel. Dit soort porselein, een beetje boers en met grijze tinten en vrij donker blauw, wordt Swatow porselein genoemd, naar de Chinese exporthaven. Typerend voor Swatow is ook de onderkant die in zand gebakken werd en ongeglazuurd is. Dit soort schotels werd speciaal voor de export gemaakt naar de Zuid-Oost Aziatische markt. In Indonesië werd het veel verzameld. In het midden zien we een medaillon met een feniks, de rand heeft een vlakverdeling met afbeeldingen van bloesem. Zo’n indeling kreeg later, in het ‘Kraak’-porselein, een vervolg. Deze schotels waren in de jaren vijftig en zestig erg in trek bij Nederlandse verzamelaars. Inmiddels is de vraag sterk afgenomen, in Nederland maar ook in China is hier helaas steeds minder vraag naar waardoor de waarde is verminderd.

clock update 14 mrt 2019, 14:30
Waarde Swatow schotel

De schotel heeft een waarde van 3.500 euro.

Museum Helmond, 22 oktober 2018

Schilderij
Schilderij
Schilderij
 • Stilleven: kastanjebloesem
 • Maker: Frans Oerder 1867-1944
 • Herkomst: Nederland ca 1920
 • Materiaal: olieverf op doek
 • Afmetingen: H 61cm, B 100 cm 

Dit schilderij hangt al sinds de jaren tachtig in het ouderlijk huis van mevrouw, in de woonkamer. Het is een erfstuk van haar grootmoeder. Haar moeder vond de kastanjebloesem die op het schilderij is afgebeeld zo mooi, dat ze een kastanjeboom in de tuin heeft gepland. 

Expert Willem de Winter: Dit grote schilderij is heel realistisch, los geschilderd met een eenvoudige driehoeks compositie en een mooi contrast tussen de voorstelling en de achtergrond. Het is gemaakt door Frans Oerder. Hij is geboren in Rotterdam en kwam uit een gezin van zeven kinderen. Zijn vader vond het maar niks dat hij kunstenaar wilde worden, daarom moest hij werken als decoratieschilder. Maar Oerder ontwikkelde zijn talent op de Rotterdamse Academie.

Toen zijn broer emigreerde naar Zuid-Afrika, besloot Frans Oerder hem in 1890 daar op te zoeken. Hij bleef, werkte onder andere voor de Zuid-Afrikaanse spoorwegmaatschappij waar hij masten langs de spoorlijn schilderde. Hij sloot vriendschap met Anton van Wouw, een beroemde Zuid-Afrikaanse beeldhouwer.  Omdat in Zuid-Afrika geen kunstacademie was, keek men zeer tegen hem op als kunstenaar. Toen in 1899 de Boerenoorlog uitbrak, werd hij door president Paul Kruger benoemd tot oorlogskunstenaar. In 1908 keerde hij terug naar Nederland, waar hij veel exposeerde. Toen hij in 1938 weer naar Zuid-Afrika ging, werd hij als held onthaald. Hij had grote invloed op Zuid-Afrikaanse kunstenaars. Hij schilderde vooral landschappen en bloemstillevens. 

clock update 14 mrt 2019, 14:30
Waarde schilderij

Willem de Winter taxeert het schilderij op 12.000 euro.

Louwman Museum Den Haag, 3 december 2018

Bouilloire
Bouilloire
Bouilloire
 • Voorstelling: in de vorm van een meloen; op onderstel
 • Herkomst: Zutphen
 • Datering: 1778
 • Materiaal: zilver
 • Afmetingen: H 39 cm, B 24 cm 

Deze bouilloire erfde de echtgenote van meneer toen zij zeventien was. Haar ouders overleden jong, ze waren met zes kinderen en alles werd verdeeld. Haar vader handelde in kolen en allerlei andere spullen. Deze bouilloire staat al 52 jaar bij meneer en mevrouw thuis, ze zijn al zo lang getrouwd. Hij is wel wat gedeukt – dat gebeurde toen ze hem eens in een net wat te kleine kluis hebben gepropt toen ze met vakantie gingen.

Expert Emiel Aardewerk: In deze ‘bouilloire’, of ketel op komfoor, werd het water warm gehouden om bij de sterke thee te schenken. Zutphen, waar de ketel gemaakt is, was in de achttiende eeuw geen groot zilvercentrum als Amsterdam of Den Haag; het is daarom bijzonder zo’n mooi stuk uit Zutphen te vinden. Het is typisch in de stijl van Lodewijk XV: in die periode had je de weelderige, rococo stijl of de naturalistische stijl, met natuurlijke vormen zoals dit meloenmodel. De scharnieren en pinnen zijn, net als de wapengravure, later in Engeland toegevoegd; daardoor kun je hem op de brander laten kantelen terwijl je uitschenkt.  Het knopje aan de bovenkant is ook niet origineel, en de grote butsen verminderen helaas de waarde grof.   

clock update 14 mrt 2019, 13:33
Waarde bouilloire

Met een waardevermindering van zo'n 80% blijft er nu 8.500 euro over.

Deel dit artikel