In Tussen Kunst en Kitsch Extra wordt doorgepraat over één van de bijzondere vondsten uit de aflevering van Tussen Kunst en Kitsch.  

Tussen Kunst en Kitsch Extra zie je woensdag na Tussen Kunst en Kitsch om 21.30 uur op NPO 2 Extra. NPO 2 Extra vind je bij Ziggo op kanaal 222, bij KPN, Telfort en XS4ALL op kanaal 88 en bij T-Mobile op kanaal 381.

Extra informatie bij de aflevering van Tussen Kunst en Kitsch: Rembrandt - Museum Krona - 11 maart 2020
In museum Krona meldt zich een mevrouw met een ets die in het bezit van haar grootvader was. Expert Bas Hesselink weet te vertellen dat de ets door Rembrandt zelf is gedrukt, en daarna nooit meer is herdrukt, niet, tijdens zijn leven en ook niet na zijn dood. Dus dan heet dit een eerste en enige staat. 

Maar dat wil niet zeggen dat dit een unicum is. Tijdens dit drukproces zijn er door Rembrandt meerdere gemaakt, waarvan wij er 30 kennen, die allemaal in musea te vinden zijn. De ets heeft een titel: “Landschap met kunstenaar”, maar we weten niet waar dit landschap is en ook niet wie die kunstenaar is. Waarschijnlijk rond Amsterdam. De kunstenaar zou Rembrandt kunnen zijn, maar niets is zeker. 

Bewijs door watermerk

Bas Hesselink : "Aan de hand van het papier, het watermerk en vergelijking met reproducties, weet ik zeker dat het een zeldzame Rembrandt is". "Papier was in die tijd heel duur. De afdruk van deze ets is waarschijnlijk een stuk of tien keer op één vel gedrukt. Het watermerk op het papier bewijst dat het om de eerste serie afdrukken gaat." Volgens de expert van Tussen Kunst en Kitsch stamt het gebruikte papier uit 1640. "De ets is dus nog gedrukt tijdens het leven van Rembrandt zelf. Daarmee is het uitgesloten dat het door iemand anders is nagebootst."

We zien in Tussen Kunst en Kitch Extra, hoe de ets van Rembrandt uiteindelijk het middelpunt wordt van een heuse expositie in Museum Krona in Uden. Mevrouw Ied van der Mersch stelt haar ets ter beschikking voor de tenstonstelling: Een ets over Rembrandt. Ook Evert Douwes, verzamelaar en Rembrandt deskundige, stelt meerdere etsen ter beschikking en ook hij kan alleen maar bevestigen dat de ets uit Tussen Kunst en Kitsch, een éche Rembrandt is.  

Deel dit artikel