In de uitzending van woensdag 8 december 2021 vanuit Museum Beelden aan Zee is Paul van Rosmalen dolenthousiast bij het zien van werk van de aartsvader van graffiti: Cy Twombly, krijgt Jaap Polak een kom met een koninklijke afbeelding aan tafel en viert de liefde hoogtij aan tafel bij Martijn Akkerman.  

TKK-8-12-kom-Beelden-aan-zee.jpg
aardewerken kom
TKK-8-12-kom-Beelden-aan-zee.jpg
  • Voorstelling: leeuw  
  • 
Herkomst:  Iran

  • Datering: 12e eeuw

  • Afmeting: 19,5 cm doorsnede  

Dit is een erfstuk van de grootvader van meneer, hij heeft het nu zo’n vijf jaar in zijn bezit. Grootvader was reisleider en hij nam van zijn reizen telkens wat mee.

Expert Jaap Polak: Het is bijzonder dat aan de binnenkant van deze Iraanse kom een leeuw staat afgebeeld. In de Islam beeldde men namelijk liever geen mensen of dieren af. Maar in Perzië was het in de Sjiitische samenleving wel degelijk toegestaan. De leeuw is een teken van moed en het is een koninklijk dier. 

De kom komt uit Noord West Iran, dit aardewerk is typerend voor het zogenaamde Garrus gebied. De kom werd van grijze klei gedraaid op een draaischijf. Dan liet men het uitharden en smeerde men het in met gele ‘engobe’, oftewel kleislib. Daarna werd het volgens de champlevé techniek met een mesje uitgestoken tot reliëf. Dat is een techniek die eigenlijk uit de metaalkunst komt. Daarna werden de ruimtes opgevuld met bruin emaille glazuur. Het is een eetkom die gebruikt werd. Helaas zit er wel een geretoucheerd barstje in de kom. 

clock update 9 dec 2021, 10:00

Waarde: Jaap Polak taxeerde de kom op 8.500 euro

TKK-8-12-CY-Twombly.jpg
lithografie, collage (oplage 48/98)
TKK-8-12-CY-Twombly.jpg
  • Voorstelling: litho, polaroids, paddestoelen

  • Maker: Cy Twombly 1928-2011  

  • Herkomst:  Rome

  • Datering: 1974 

  • Materiaal: papier 
  • Afmetingen: 75 cm hoog, 56 cm breed 

De grootvader van mevrouw kocht dit bij een galerie in Den Haag eind jaren ‘70. Hij vond het prachtig, maar zijn vrouw vond het maar niks! Hij heeft er destijds 1550 gulden voor betaald. Haar grootmoeder vond dat veel te veel geld. Het moest dan ook maar op de werkkamer van grootvader blijven hangen! 

Paul van Rosmalen vertelt dat de kunstenaar, Cy Twombly, een van de beste kunstenaars is van zijn generatie. Hij was van de generatie met kunstenaars als De Kooning, Jackson Pollock en Robert Rauschenberg, met wie hij goed bevriend was. Hij begon als cryptoloog in het leger, geheimschrift deskundige. In dit werk zie je ook wel wat krabbels en die focus op het schrift terug. Hij was Amerikaan, maar heeft vanaf de jaren ‘50 in Rome gewoond. 

Twombly was de aartsvader van de graffiti. Hij had veel invloed op graffiti kunstenaars als Keith Haring en ook Jean Michel Basquiat. Dit werk komt uit een tiendelige serie over ‘natural history’. Zijn schilderijen leveren inmiddels miljoenen op. Deze litho is wat minder waard, omdat er 98 exemplaren van gemaakt zijn. Desalniettemin een behoorlijk bedrag! 

clock update 9 dec 2021, 11:00

Waarde: Paul van Rossum taxeerde het schilderij op 15.000 euro

TKK-8-12-Beeldenaanzee-parure.jpg
Turkse parure
TKK-8-12-Beeldenaanzee-parure.jpg

Herkomst: Turkije
Datering: rond 1700
Materiaal: goud en parels
Afmetingen: diameter 7 cm

Deze parure zit al zes generaties in de familie en was oorspronkelijk van Gabrielle Davaux, haar initialen staan ook op het etui. Haar man Émile was directeur van de Ottomaanse bank en samen woonden zij in Turkije.   

Martijn Akkerman: Een parure is een set van sieraden die gemaakt zijn om samen te dragen: een ketting, oorbellen, broche, armband en een diadeem. Parure is afgeleid van het woord parer, dat versieren betekent. Deze set zit in een speciaal voor deze parure gemaakt etui. 

Deze set komt uit Turkije, uit het huidige Istanbul. Daar was de oorspronkelijke eigenaar van deze parure, Émile Davaux, directeur van de Ottomaanse bank, een hele belangrijke functie. In de sieraden staat een tekst, die is geschreven in het magrabi. Dat is een Arabisch schrift uit Noord-Afrika. Het is een liefdesgedicht dat gaat over schoonheid en liefde. 

clock update 9 dec 2021, 11:00

Waarde: Martijn Akkerman taxeerde de parure op minimaal 12.500 - 13.000 euro

Uitzending woensdag 8 december 2021 terugzien op NPO Start

Deel dit artikel