Woensdag 20 november: vanuit  Museum Belvédère Heerenveen taxeert Rob Driessen een kunstig kistje, Martijn Akkerman een juweeltje van een collier en Robert Aronson een visvergiet.

TKK-20-11-Belve__de__re-weens-kistje.jpg
Houten kistje met email en zilveren plaquettes
TKK-20-11-Belve__de__re-weens-kistje.jpg
 • Voorstelling: zilver: putti, email: eencelligen
 • Herkomst: Oostenrijks/Hongaarse Rijk
 • Datering: ca. 1910
 • Materiaal: geeboniseerd (zwart gebeitst) hout
 • Afmetingen: H 28cm, B 26cm, D 18 cm

Dit kistje is van de grootmoeder van mevrouw geweest. Waarschijnlijk kreeg zij het van haar man, die een meubelzaak had in Amsterdam en vaak naar het buitenland ging. Het zou goed kunnen dat hij dit voor haar heeft gekocht

Rob Driessen: het kistje was waarschijnlijk bedoeld om een voorzittershamer in te bewaren, of een oorkonde of het heeft dienst gedaan als juwelenkistje. Alles suggereert dat er iets belangrijks in heeft gezeten, het is gemaakt als een soort schatkist! Het heeft aan de voor- en achterzijde email plaquettes met abstracte voorstellingen die doen denken aan eencellige wezens. Aan de zijkanten zie je zilveren plaquettes met putti, naakte kinderen, met bloemenkransen. Dit is typisch voor de Wiener Secession: een groep kunstenaars die zich afzette tegen de traditionele kunstwereld en de Academie, onder leiding van Gustav Klimt. 

Uit die Secession kwam de Wiener Werkstätte voort, in 1903 opgericht door onder anderen architect Josef Hoffmann. Zij wilden geen onderscheid meer tussen kunst en kunstnijverheid. Ze maakten luxe gebruiksvoorwerpen voor de nieuwe rijken. Een mooi voorbeeld daarvan zie je in dit kistje. De architectonische vorm met zuilen is karakteristiek voor de Weense stijl. Het zilver doet denken aan het werk van van Berthold Loeffler, een belangrijk lid van de Wiener Werkstätte. Het email is heel vrij geschilderd en mystiek van sfeer, wie dat heeft ontworpen is nog een raadsel. 

clock update 21 nov 2019, 10:07
Waarde kistje

Rob Driessen taxeert dit op 20.000 euro.

TKK-20-11-Belve__de__re-visvergiet.jpg
Visvergiet
TKK-20-11-Belve__de__re-visvergiet.jpg
 • Voorstelling: vissen
 • Herkomst: Delft
 • Datering: 1740/80
 • Materiaal: aardewerk
 • Afmetingen: 44 cm

Dit bord hing altijd al bij de familie aan de muur, maar nu durft de eigenaar het niet meer op te hangen, uit angst dat het kapot valt. Zij heeft verder geen idee waartoe dit bord vol gaten moet hebben gediend. 

Robert Aronson: zoals de tekening op het bord al verraadt, is het een visvergiet. Het vergiet had een vaste plaats in de 18de eeuwse keuken, waar de vis hetzij vóór het koken, hetzij erna, op het vergiet kon uitlekken, voordat het werd opgediend. De borden werden echter ook al in de 18de eeuw als sierobjecten aan de muur gehangen, vanwege de decoratieve uitstraling. 

Meestal zijn dergelijk borden Fries, maar deze komt uit Delft. Dat bepaalt ook meteen een hogere waarde, aangezien Delfts Blauw meer naamsbekendheid heeft in het buitenland dan Fries aardewerk.

clock update 21 nov 2019, 10:07
Waarde visvergiet

Er wordt een waarde van 4.500 euro aan toegekend.

TKK-20-11.-Belve__de__re-collier-hanger.jpg
Gevlochten parelcollier met hanger
TKK-20-11.-Belve__de__re-collier-hanger.jpg
 • Herkomst: Parijs
 • Datering: ca. 1905
 • Materiaal:  platina, parels, onyx, diamantjes
 • Afmetingen: 5 cm doorsnede 

 Mevrouw noemt dit de ‘burgemeestersketting’. Ze heeft het van haar grootmoeder gekregen. Ze draagt hem wel eens op feesten maar ze is nogal beweeglijk dus vindt dat best spannend…!

Martijn Akkerman:  dit is een mooi voorbeeld van de ‘style guirlande’, de slingerstijl, die tijdens de Art Nouveau rond 1900 nieuw leven werd ingeblazen. Cartier stuurde zijn ontwerpers de straat op om geveldetails van 18e eeuwse panden over te nemen. Dat zag je terug in de sieraden, met dit soort gevlochten parels. De hanger kan van het collier af, zodat je kunt variëren in lengte. Zaadpareltjes komen meestal uit mosselen die in rivieren leefden (rivier-mosselen). Het is een heel secuur werkje om ze te doorboren en het draadje erdoor te rijgen, het lijkt wel kant.

clock update 21 nov 2019, 10:07
Waarde collier

Martijn Akkerman taxeert dit op 20.000 euro.

Uitzending woensdag 20 november 2019, 20.30 uur op NPO 1 (daarna is de uitzending hier terug te zien)

Deel dit artikel