In de uitzending van woensdag 20 april 2022 vanuit Museum Kranenburgh taxeert Pieter Jorissen prototypes Plexiglas, krijgt Bas Hesselink een diorama aan tafel en taxeert Rob Driessen een beeld van een kamelendrijver. 

TKK-20-4-Plexiglas.jpg
plexiglas Ad Dekkers
TKK-20-4-Plexiglas.jpg
 • Voorstelling: prototypes
 • Herkomst: Amsterdam
 • Maker: Ad Dekkers
 • Datering: 1973  
 • Materiaal: plexiglas
 • Afmetingen: 40 cm breed, 40 cm lang

De vader van meneer was graficus. Hij had een familiebedrijf in Amsterdam en maakte in opdracht van Ad Dekkers plexiglas kunst. De kunstenaar kwam bij hem met deze twee prototypes en aan zijn vader de taak om dat na te maken. Maar voordat de officiële opdracht werd gegeven om er meerdere van te maken, pleegde Dekkers zelfmoord. Daarom zijn de prototypes nog in bezit van de familie, de kunstenaar heeft ze nooit meer kunnen ophalen. 

Pieter Jorissen: Dat deze twee prototypes door kunstenaar Ad Dekkers zelf zijn gemaakt, is heel bijzonder. Hij maakte eerst zelf een ontwerp en ging voor de uitwerking naar een graficus. Die maakte er dan vervolgens een hele serie van, meestal 50 stuks. Dit zijn twee platen van plexiglas waarin een aantal lijnen te zien zijn, heel minimalistisch van vorm. Het is tweedimensionaal, maar door de getekende lijn en het licht dat daarop valt, krijgt het een derde dimensie.   

Ad Dekkers wilde niet bij een groep horen maar werkte solistisch. Hij was heel perfectionistisch, alles moest tot op de millimeter kloppen. Klopte het niet, dan begon hij opnieuw. Zijn stijl lijkt wel op die van Jan Schoonhoven, die deel uitmaakt van de Nederlandse Nul-beweging. Dekkers was vaak depressief en heeft in 1974 een einde aan zijn leven gemaakt.

clock update 21 apr 2022, 12:58

Waarde plexiglas Ad Dekkers: 22.000 euro

TKK-20-4-diarama.jpg
diorama
TKK-20-4-diarama.jpg
 • Voorstelling: schepen op zee
 • Maker: Jan Kopper
 • Herkomst: Nederland
 • Datering: 18e eeuw (rond 1750)  
 • Materiaal: papier
 • Afmetingen: 24 cm hoog, 32 cm breed

Dit komt uit de familie van mevrouw, zij heeft het van haar ouders die het weer van hun ouders hadden. Hoe ver het  terug gaat in de familie, is niet bekend. Het hangt in de vroegere kinderslaapkamer, omdat haar zoon het zo mooi vindt. Het glas is aan de buitenkant schoongemaakt, maar er zit nog vuil van binnen. Ze hebben geen flauw idee wat de waarde is, maar de emotionele waarde is hoog. 

Bas Hesselink: Dit kunstwerk komt uit de 18e eeuw, terwijl de meeste bavelaars uit de 19e eeuw komen. Dit noem je dan ook geen bavelaar, maar een diorama. Knippen was een kunst. Het diorama is gemaakt door Jan Kopper, hij was een hele bekende papierkunstenaar uit Rotterdam. Voordat hij hiermee begon, was hij een bakker. Hij maakte vaak diorama’s waar schepen op te zien waren. Het geheel maakt een pure, echte indruk. Een klein sloepje, een groot schip met zeil, het is allemaal heel fijn uitgewerkt. Hier zie je dat je met knipsels net zo fijn kan werken als met een penseel. 

clock update 21 apr 2022, 12:58

Waarde diorama: 3.000 euro

TKK-20-4-kamelendrijver.jpg
Beeld van een kamelendrijver
TKK-20-4-kamelendrijver.jpg
 • Voorstelling: jongen op kameel
 • Maker: Josuë Dupon
 • Herkomst: Gieterij Petermann Brussel
 • Datering:  1900 
 • Materiaal: brons
 • Afmetingen: 45,5 cm hoog, 37 cm breed

Dit beeld stond altijd bij de vader van meneer op de kast. Toen vader overleed en hij het beeld uiteindelijk kreeg, heeft hij hem op een draaischijf gezet, waar normaal de kaas en de hapjes op gaan en er de hele avond met zijn vrouw met een glas wijn naar zitten kijken. Toen hij net getrouwd was, had hij het al uit mogen kiezen maar het bleef nog jarenlang bij zijn vader staan. Oudoom van zijn vader was schilder maar ook professor aan de kunstacademie van Antwerpen, waar Josuë Dupon ook les gaf. Hij heeft een schilderij geruild met een beeld van Dupon. 

Rob Driessen: De grote versie van dit beeld is vijf meter hoog en drie ton zwaar en staat bij de ingang van Antwerpen Zoo. Het stadsbestuur Antwerpen schreef een wedstrijd uit voor een aankleding van de net geopende dierentuin. Dupon won die wedstrijd en maakte het beeld met de kamelendrijver. Het beeld moest de relatie tussen mens en dier laten zien. De dierentuin had als doelstelling om exotische dieren te laten zien. Het wilde, exotische dier zo realistisch en dramatisch mogelijk laten zien was een trend in de kunst vanaf 1860. Dupon is een super realist, vooral van dieren.

Voordat hij deze prijs won had hij al een goede reputatie. Hij was eerst vrij traditioneel, maar ging later stilistischer werken. Maar dit beeld is nog in de traditionele stijl, helemaal in het Oriëntalisme. In die tijd was men in het Westen gefascineerd door de Oosterse cultuur. Dat zie je bijvoorbeeld terug in de schaars geklede jongen met tulband die op de kameel zit. 

Gieterij Petermann was een heel goed bedrijf, waar onder andere De Denker van Rodin is gegoten. Er zijn waarschijnlijk meer van deze beelden, het werd meestal in oplage gemaakt van een stuk of tien. 

clock update 21 apr 2022, 12:58

Waarde beeld kamelendrijver: 12.000 euro

Uitzending woensdag 20 april 2022 om 20.35 uur op NPO 1 (daarna is de uitzening terug te zien op NPO Start)

Deel dit artikel