Vanuit het Nationaal Militair Museum Soest. Met de taxatie van onder andere een ‘Amsterdams Bont’ kop en schotel, veertien flessen en een zilveren gordel.
Twaalf flessen
Expert Kitty Laméris vertelt over twaalf zeldzame flessen die in de achttiende eeuw in Duitsland zijn gemaakt voor de Nederlandse markt. De naam van de flessen verwijst naar de vorm. Zo heet de grootste fles een ‘Lamsbout’ genoemd, vanwege de vorm die erg op een lamsbout lijkt. Alle flessen zijn gebruikt en één is zelfs gerestaureerd.
Kop en schotel
Expert Tom Angevaren vertelt dat de porseleinen kop en schotel in China zijn gemaakt, maar daar niet zijn beschilderd. Ze werden volledig wit door de VOC naar Holland gebracht en daarna in Amsterdam gedecoreerd. Helaas zitten er twee barsten in en een klein stukje uit de rand.
Lees meer over de objecten uit deze uitzending
Zilveren gordel
Expert Jaap Polak vertelt dat dit soort gordels in Tibet werd gedragen. Je droeg het om je middel om je rijkdom te tonen. Omdat Tibet inmiddels bij China hoort, kopen veel Chinezen nu ook Tibetaanse kunst en daardoor stijgt de waarde van dit soort objecten. In goede museale collecties kom je zo’n kruissnoer nog wel eens tegen, maar in de handel zijn ze zeldzaam.
Tussen Kunst en Kitsch App
Wil je zelf ook proberen in te schatten hoeveel iets waard is? Is die glimmende, overdadige armband bijvoorbeeld kunst of kitsch? En iets dagelijks als een peper- en zoutstel, dat kan toch nooit veel waard zijn? Met de Tussen Kunst en Kitsch App kun je zelf de waarde van objecten schatten!
Schat de waarde van de objecten die in de loop der jaren door onze experts zijn beoordeeld. Je neemt het daarbij op tegen een vriend of een willekeurige tegenstander. Degene die de meeste punten behaalt, wint het spel. Of speel de TV Challenge spelen: schat de waarde van de voorwerpen die in de komende uitzending van Tussen Kunst en Kitsch te zien zijn. Wie weet het expertniveau te behalen?