Woensdag 7 oktober: vanuit Nationaal Militair Museum Soest taxeert Martijn Akkerman een broche van Bert Nienhuis, ontdekt Willem de Winter een schilderij van ezels op het strand, gemaakt door Isaac Israëls en krijgt Tom Angevaren een kapiteinskist aan tafel.

Tkk-7-10-broche-bert-nienhuis.jpg
Broche
Tkk-7-10-broche-bert-nienhuis.jpg
 • Maker: Bert Nienhuis 1873-1960
 • Herkomst: Amsterdam
 • Datering: 1908-1910
 • Materiaal: amethist, emaille en goud

Deze broche komt uit de erfenis van de tante van mevrouw. Na haar overlijden kwamen alle familieleden bij elkaar en werden alle juwelen uitgestald. Iedereen mocht iets kiezen. Deze broche zat in een doosje met een briefje erbij waarop de naam van Bert Nienhuis stond. 

Expert Martijn Akkerman vertelt dat dit juweel inderdaad door de in Amsterdam werkende Bert Nienhuis ontworpen is. Hij was eigenlijk keramist, heeft ook veel tegels gemaakt. Dat zie je ook terug in dit ontwerp, het lijkt op een tegeltje. Hij heeft maar zeven jaar juwelen gemaakt, tussen 1905 en 1912. De uitvoering liet hij doen door goudsmid Van Kooten. De verkoop was exclusief bij juwelier Hoeker, waarvan het originele etui hier nog aanwezig is.

Het is een typisch voorbeeld van de Hollandse Jugendstil. In deze Nieuwe Stijl vind je in Holland geen vloeiende lijnen zoals in de gelijktijdige Franse Art Nouveau, maar juist dit soort strakke lijnen. Er is een identiek exemplaar van deze broche in het Rijksmuseum in Amsterdam, maar dan met een lapis lazuli als centrale steen.

clock update 8 okt 2020, 5:44

Waarde broche: 12.000 euro 

TKK-7-10-Isaac-Israels-ezels.jpg
Schilderij
TKK-7-10-Isaac-Israels-ezels.jpg
 • Voorstelling: ezels op het strand
 • Maker: Isaac Israëls
 • Herkomst: Nederland
 • Datering: ca 1915
 • Materiaal: olieverf op doek
 • Afmetingen: 63 x 79 cm

De vader van de huidige eigenaren woonde in Deventer, maar kwam vaak in Amsterdam vanwege zijn werk als architect. De dochters denken dat hij daar bij een veiling dit schilderij gekocht moet hebben. Nu de ouders zijn overleden hoopt één van de zussen het uit de erfenis te kunnen kopen, omdat ze helemaal dol is op dit werk.

Expert Willem de Winter herkent de ezels direct van de vele schilderijen die Isaac Israëls op het strand van Scheveningen heeft gemaakt. Je kon de ezels daar huren voor een ritje over het strand. Hoewel woonachtig in Den Haag, wordt Isaac Israëls gerekend tot de Amsterdamse Impressionisten, zoals ook Breitner. Isaac Israëls was een wonderkind, hij schilderde al op zijn twaalfde prachtige werken, maar hij voelde een zware druk op zijn schouders vanwege zijn beroemde en door zijn tijdgenoten zeer geliefde vader Josef Israëls. Om onder diens schaduw uit te komen reisde hij veel, van Parijs tot Indonesië. De losse schildertoets die op dit schilderij is te zien is zeer kenmerkend voor zijn werk. 

clock update 8 okt 2020, 7:45

Waarde schilderij: 45.000 euro

TKK-7-10-kapiteinskist.jpg
Kapiteinskist
TKK-7-10-kapiteinskist.jpg
 • Voorstelling: florale motieven van bronsbeslag
 • Maker: V.O.C.
 • Herkomst: Nederland
 • Datering: 1680
 • Materiaal: olijfhout en brons beslag
 • Afmetingen: 30 x 40 x 25

Bij oma mocht de huidige eigenaar altijd met deze kist spelen. Maar nu hij hem zelf thuis heeft staan mogen zijn kinderen er niet bij in de buurt komen. Zo dierbaar is de kist voor hem.

Expert Tom Angevaren heeft wel vaker dergelijke kisten gezien, maar nog nooit bij Tussen Kunst en Kitsch. Het is een kapiteinskist uit de VOC tijd. De kist ging mee op het schip en werd in de kapiteinskamer vastgezet met pennen aan de zijkanten op het schip, opdat het met het deinen van de zee niet heen en weer werd geslingerd. In deze kist zaten de belangrijke documenten zoals contracten en brieven, maar er was ook een geheim vakje voor bijvoorbeeld gouden munten van de kapitein. Als ze aan wal gingen, ging de kist mee.

clock update 8 okt 2020, 7:46

Waarde kapiteinskist: 10.000 euro

Uitzending 7 oktober 2020, om 20.35 uur op NPO 1 (daarna is de uitzending hier terug te zien).

Meer zien over de broche van Bert Nienhuis?

Kijk dan na de uitzending van Tussen Kunst en Kitsch naar Tussen Kunst en Kitsch Extra op NPO 2 Extra om 21.30 uur . NPO 2 Extra vind je bij Ziggo op kanaal 222, bij KPN, Telfort en XS4ALL op kanaal 88 en bij T-Mobile op kanaal 381.

Deel dit artikel