Woensdag 17 oktober: vanuit het Rijksmuseum in Amsterdam taxeert expert Wim Bouwman een Vajradhara Adi-Boeddha beeldje, Willem Jan Hoogsteder een zelfportret en Jan Beekhuizen een 'Jan Steenkan'. 

Nog nooit eerder was er een Tussen Kunst en Kitsch-opname in het Rijksmuseum Amsterdam. Om te vieren dat het programma maar liefst 35 seizoenen bestaat, kwam daar verandering in.

Beeld_van_Vajradhara1.jpg
Vajradhara Adi-Boeddha beeld
Beeld_van_Vajradhara1.jpg

Herkomst: Tibet
Datering: 16e eeuw
Materiaal: brons (cire perdue, in aantal stukken gegoten)
Afmeting: hoogte 54 cm, breedte 43cm

Deze boeddha zit op een dubbele lotustroon. Onderin het beeld kan de priester bij inwijdingsrites papierrollen met teksten stoppen om te bezielen. Dit werkt pas als het beeld dicht is. Dan pas vinden gelovigen dat het een goed werkend beeld is. 

clock update 17 okt 2018, 20:30
Waarde Vajradhara Adi-Boeddha beeld

De waarde die Wim Bouwman hier aan toekent is maar liefst 60.000 euro.

rijksmuseum_tkk_Zelfportret_W_Mol1.jpg
Zelfportret Wouterus Mol
rijksmuseum_tkk_Zelfportret_W_Mol1.jpg

Herkomst: Haarlem
Datering: 1820
Materiaal: krijt op papier
Maker: Wouterus Mol (1785-1857)

Het is een zelfportret van de schilder Wouterus Mol. Er bestaat een identieke tekening van dit portret in de collectie van het Rijksmuseum, gedateerd 1856. Maar kijkend naar de kleding klopt die datering niet helemaal. Wouterus Mol zou dan ook een oude man moeten zijn, maar we kijken hier naar een portret van een jonge man.

Wouterus Mol was iemand die al heel jong getalenteerd was. Hij kreeg een aanbeveling van de schilder Gerard van Spaendonck om in de leer te gaan bij de grootheid Louis David in Parijs. Mol kreeg zelfs een beurs van het Koninkrijk, goedgekeurd door Lodewijk Napoleon, om naar Parijs te kunnen gaan. Na zijn terugkomst naar Nederland in 1813, koopt Wilhelmina van Pruisen, de moeder van Koning Willem I, zelfs een schilderij van hem.

clock update 17 okt 2018, 20:30
Waarde zelfportret Wouterus Mol

De waarde die Jan Willem Hoogsteder hier aan toekent is 20.000 euro. Een tekening van dit portret hangt in het Rijksmuseum.

Jan-Steen-kan_003.jpg
Jan Steenkan
Jan-Steen-kan_003.jpg

Herkomst: Nederland
Datering: eerste helft 17e eeuw
Materiaal: tin
Afmeting: hoogte ca. 38cm, breedte ca. 35cm

Deze ‘Jan Steenkan’, zoals hij in de 19e eeuw door verzamelaars genoemd werd, heette in de 17e eeuw tuit- of pijpkan, en is van het Amsterdamse type; te zien aan de uitgezakte buik. Het vroegst bekende exemplaar staat op een schilderij van Cornelis Antonisz. uit 1533. Een dergelijke kan staat op meer dan 100 schilderijen, maar omdat Jan Steen zo beroemd is en zelf bierbrouwer was en een herberg had, wordt zo’n kan een Jan Steenkan genoemd.  

clock update 17 okt 2018, 20:30
Waarde 'Jan Steenkan'

De waarde die Jan Beekhuizen hier aan toekent  is 30.000 euro. Zijn droom om ooit nog eens zo'n kan tegen te komen is daarmee in vervulling gegaan.

Deel dit artikel