Vanuit het Stedelijk Museum Alkmaar taxeert Rob Driessen een beeld van Prometheus, Martijn Akkerman een vorstelijke ring en Willem de Winter een schilderij van Oepts. (herhaling 13-2-2019)

Beeld Prometheus

Expert Rob Driessen vertelt dat dit beeld sterk doet denken aan het werk van Hildo Krop en John Rädecker, beeldhouwers die in de jaren ’20 en ’30 furore maakten. Maar het is veel later gemaakt, na de Tweede Wereldoorlog in 1956. Het beeld, gemaakt door Nicolaas van der Kreek, was dus niet erg modern voor die tijd, het echoot nog de vooroorlogse stijl. Desalniettemin is het heel kundig gemaakt. 

Ring met parel en robijn

Expert Martijn Akkerman vertelt dat dit een echte avondring was. Vaak werden dit soort ringen in Parijs gemaakt, daar kon men beter overweg met platina. Over de parel is nooit met zekerheid te zeggen of hij echt is, er zijn ook cultivé parels. De gekalibreerde robijnen zijn op maat gemaakt.

Schilderij

Expert Willem de Winter vertelt dat het is gemaakt door Wim Oepts. Hij begon als graficus en kwam in 1924 onder de hoede van Charley Toorop en haar kennissenkring. Daar leerde hij kunstenaars als Gerrit Rietveld en John Rädecker kennen.

Deel dit artikel