Woensdag 16 oktober: vanuit Stedelijk Museum Schiedam: taxeert o.a. Jaap Polak een Tibetaans juweel en Emiel Aardewerk een zilveren kistje en Paul van Rosmalen een stilleven.
- Herkomst: Tibet
- Datering: 19e eeuw
- Materiaal: zilver
- Afmetingen: H 126cm, B 45cm
Dit sieraad komt uit de erfenis van de oom van meneer, die de architect was van de ambassade in India. Zijn oom nam veel mee uit verre landen, deze gordel hing thuis aan de muur. Inmiddels ligt hij al 17 jaar op de kast bij de huidige eigenaar, zijn vrouw vindt hem niet mooi…
Jaap Polak vertelt: Het werd op feestdagen gedragen door Tibetaanse dames. Het wordt ook wel een ‘gyenzen’ genoemd. Normaliter zijn ze in goud en zilver uitgevoerd, deze is vrij eenvoudig. Het zilver, dat helaas niet gepoetst is, wordt gecombineerd met turquoise stenen, waarschijnlijk afkomstig uit Afghanistan of China. De lange originele ketting zit er nog aan. Het is een tamelijk zeldzaam juweel.
Jaap Polak kent hier een waarde van 3.500 euro aan toe.
- Maker: J.J. Olthof
- Herkomst: Bolsward
- Datering: 1671
- Materiaal: zilver
- Afmetingen: H 7cm, B 15cm, L 8cm
Emiel Aardewerk taxeert een zilveren kistje. Dit juwelenkistje is een prachtig voorbeeld van de florale stijl in Nederlands zilver die gebruikt werd in de Gouden Eeuw. Die bloemenstijl ontstond na de kwabstijl die in de eerste helft van de zeventiende eeuw in de mode was. Door de tulpengekte rond 1630 kwam vanaf ongeveer 1660 de florale stijl steeds meer voor, niet alleen in zilver maar ook op schilderijen, meubels en tapijten. Het kistje is in 1671 gemaakt door de zilversmid Olthof. Bovenop staat een afbeelding van Tellus, de godin van de aardbodem, omringd door twee kinderen en een mandje met vruchten. De voorstelling is wat sleets.
Dit juwelenkistje komt uit de familie van mevrouw. Ze kan zich nog goed herinneren dat het bij oma stond te pronken en daarna bij haar moeder. Die bewaarde er sigaretten in…dat is nog goed te ruiken. Mevrouw vindt het kistje niet alleen prachtig, het heeft voor haar ook een grote emotionele waarde.
Emiel Aardewerk taxeert dit kistje op 30.000 euro.
- Voorstelling: Fruit en beker
- Maker: Antoine Vollon
- Herkomst: Frankrijk
- Datering: 1860-1870
- Afmetingen: H 72cm, B 90cm
Paul van Rosmalen taxeert een stilleven. De maker van dit schilderij is de Franse Antoine Vollon. Hij werd opgeleid als decoratieve metaalkunstenaar, maar maakte later veel stillevens. Hij schilderde erg conservatief. Je ziet in het werk van Vollon de invloed van Hollandse schilders uit de 17e eeuw. Hij was in zijn tijd heel geliefd bij de Salon en verkocht goed. Maar omdat hij niet is mee gegaan met de vernieuwingen van bijvoorbeeld de Impressionisten, vonden schilders als Manet hem helemaal niets.
Het schilderij komt uit de familie van meneer, zijn grootvader had veel schilderijen als belegging. Deze hing bij zijn grootvader boven de haard, die nooit aan was. Daarna ging het schilderij naar zijn moeder en inmiddels heeft meneer het schilderij. Helaas heeft hij er geen plaats voor, het hangt al jaren in de kast.
Een schilderij met een waarde van 15.000 euro aldus Paul van Rosmalen.
Uitzending woensdag 16 oktober 2019, 20.30 uur op NPO 1 (daarna is de uitzending hier terug te zien)