In Tussen Kunst en Kitsch komen vaker schilderijen van de Nederlandse kunstenaar Jan Toorop voorbij, maar vrijwel altijd reproducties. Tot deze aquarel met vissers op het strand bij expert Willem de Winter aan tafel belandde...
De zoon van de 91-jarige eigenaresse vertelt dat het schilderij bij zijn moeder boven de schoorsteenmantel hangt. Het is ooit aangeschaft voor 125 gulden door zijn grootvader. Expert Willem de Winter kan bevestigen dat het om een echte Jan Toorop (1858-1928) gaat. Toorop behoort met Vincent van Gogh en Piet Mondriaan tot de belangrijkste Nederlandse kunstenaars uit de periode rond 1900.
Meer dan slaoliestijl
Toorop was een voorloper van veel stromingen, omdat hij oog had voor de nieuwste internationale ontwikkelingen in de beeldende kunst. Hij wist zo ook andere kunstenaars te inspireren, zoals Gustav Klimt.
Dat zijn oeuvre zoveel stijlen, van pointillisme tot symbolisme, omvat is weinig bekend. Bij zijn werk wordt al snel gedacht aan art nouveau, vanwege zijn bekende lithografie ter promotie van Delftsche slaolie. Dit werk was zelfs zo bekend dat art nouveau in ons land ook wel slaoliestijl werd genoemd.
Het harde vissersleven
Wat is het verhaal achter het waterverfschilderij uit Tussen Kunst en Kitsch? Expert Willem de Winter vertelt dat op het schilderij, gemaakt in 1887 in Scheveningen, vissersfamilies te zien zijn. Vrouwen en kinderen wachten op de thuiskomst van de vissers. Een hard en armoedig bestaan.
Oorspronkelijk zou het werk frisser en kleurrijker zijn geweest, dan het nu oogt. Toch geeft het werk een sombere indruk. De sfeer zegt veel over de gemoedstoestand van Toorop in 1887. Zijn kind (een zuigeling) overleed en hij kwam erachter dat hij een verwaarloosde geslachtsziekte had.
De staat van het werk is niet zo best, vertelt De Winter. Gelukkig zal een papierrestaurator de kwalen prima kunnen verhelpen. Hij schat het werk op een waarde van 10.000 euro. * Uitzending Tussen Kunst en Kitsch maandag 19 december 2022 vanuit Museum de Lakenhal
Tekening Jan Toorop in Tussen Kunst en Kitsch
Eerder werd als eens een tekening van Jan Toorop ontdekt in Tussen Kunst en Kitsch. De tekening dateert uit de Domburgse periode van de kunstenaar (1898 – 1906).
Wist je dat ook zijn dochter Charley Toorop (1891-1955) en haar zoon Edgar Fernhout (1912-1974) kunstenaars waren? Benieuwd naar het geheim van Charley Toorop of het leven in haar atelierwoning in Bergen met haar kunstenaarsvrienden? Bekijk de onderstaande artikelen.