Van robijn tot sevigne en van parels duiken tot sugarloaf ring. De experts van Tussen Kunst en Kitsch delen bijzondere feitjes over juwelen, edelstenen en parels. Wist je dat...

...robijn vaker voor juwelen werd gebruikt in zuidelijke landen, omdat die kleur beter bij de donkerdere huidskleur paste? In het noorden werd meestal saffier gebruikt.

Toch belandde deze Art Deco ring met gekalibreerde robijntjes bij de 93-jarige moeder van deze Tussen Kunst en Kitsch-bezoeker. Expert Martijn Akkerman legt uit waarom de ringen in Nederland niet zo mochten schitteren.

...er na de Tweede Wereldoorlog dagjuwelen en avondjuwelen ontstonden?

Daarvoor werden juwelen alleen ’s avonds gedragen.

...er acrostichonische juwelen bestaan?

Het is te vergelijken met het Wilhelmus, waarbij ieder couplet een beginletter heeft en die beginletters vormen samen de naam: WILLEM VAN NASSOV, Wilhelmus van Nassouwe. Dat is met dit juweel dus ook het geval, maar dan met de beginletters van de verschillende stenen in de hanger: Diamond, Emerald, Amethyst, Ruby, Emerald, Saphire en Tourmalin (in het Engels) vormen samen DEAREST. Het is dus een liefdesjuweel. De parel in het midden duidt op zuiverheid. We hebben het hier dus over pure liefde! 

...het model ketting dat strak om de hals gedragen werd een dog collar (hondenhalsband) wordt genoemd?

...maar één op de vijftienduizend oesters een bruikbare parel levert. 

En natuurlijke Orient parels zeer zeldzaam zijn? In de ring met drie parels uit het onderstaande fragment hebben de parels verschillende kleuren. Expert Martijn Akkerman legt uit waar die kleurverschillen door ontstaan. 

...juwelen met een strikvorm een 'sevigne' genoemd worden?

Naar de markiezin Madame de Sévigné, die altijd strikjes droeg.    

...opaal de officiële edelsteen van Zuid-Australië is?     

...dat een sugarloaf ring een ring is in de vorm van het torentje van een suikerbrood met vier vlakken?

Er is zelfs een Sugarloaf Mountain in Rio de Janeiro en die heeft precies de vorm van de steen in onderstaand fragment. De vlakken van deze piramidevorm moeten even groot zijn, daarom is het een moeilijke vorm om te maken. 

...dat er dit najaar (2019) weer opnames zijn van Tussen Kunst en Kitsch?

Heb jij nog kostbaarheden in huis? Misschien zien we je wel aan de grote tafel bij Frits Sissing!

Bestel kaarten voor de opnames

Deel dit artikel