In Tussen Kunst en Kitsch vanuit Museum Beelden aan Zee en Kasteel Groeneveld taxeert Frank Welkenhuysen een schilderij, Martijn Akkerman een hanger, Wim Bouwman een Bodhisattva en Mieke Zilverberg een Terracotta kom.

Museum Beelden aan Zee Scheveningen 

Schilderij

 • voorstelling tuinhuisje
 • herkomst Woerden
 • maker Cornelis Vreedenburgh (1880-1946)
 • datering 1904
 • materiaal olie op doek
 • afmetingen 90 bij 70 cm 

Het schilderij komt uit de erfenis van de moeder van mevrouw, die het weer van haar ouders heeft gekregen. Ze noemden het thuis altijd het kolenveldje en ze vindt het een prachtig schilderij. Hoe haar grootouders aan het schilderij zijn gekomen weet ze niet, maar haar grootvader was ook een Vreedenburgh, dus het kan maar zo dat zij verre familie is van de schilder. 

Expert Frank Welkenhuysen vertelt dat dit het vroegere werk is van de Woerdense schilder Cornelis Vreedenburgh, hij was toen begin twintig. Hij heeft een hoekje van de tuin geschilderd, waar een tuinhuisje staat met een moestuin. Hij gebruikt hele dikke klodders verf om de kolen te schilderen, het lijkt bijna alsof hij aan het boetseren is. De lichtinval is prachtig en je ziet aan de hand van die dikke klodders verf hoe hij het schilderij heeft opgebouwd. De energie spat er echt van af! In zijn latere werk zie je dat hij meer abstracte schilderijen maakt met minder verf. De conditie is niet al te best. 

Kasteel Groeneveld Baarn

Hanger

 • herkomst Engeland
 • datering ca. 1880/1890 

 • materiaal  geelgoud, zilver bezet met briljant geslepen diamanten, smaragd, amethist, robijn, saffier en toermalijn
 • afmetingen 3.2 cm diameterEen familievriend van de vader van mevrouw kwam vaak kerst vieren. Hij was een goede vriend, en gaf de juwelen van zijn overleden vrouw aan de huidige eigenaresse. Hij was een Engelsman, heeft dit juweel waarschijnlijk voor zijn vrouw laten maken.

Expert Martijn Akkerman vertelt dat dit een heel bijzonder juweel is; het is namelijk een rebus. De volgorde van de stenen is (in het Engels) Diamond, Emerald, Amethyst, Ruby, Emerald, Saphire en Tourmalin. Als je de eerste letters van deze stenen naast elkaar zet, krijg je DEAREST. Het is dus een liefdesjuweel. De parel in het midden duidt op zuiverheid. We hebben het hier dus over pure liefde! Het is een juweel ‘à double usage’; je kan er zowel een hanger als een broche van maken.

Kasteel Groeneveld Baarn 

Beeld van een Bodhisattva

 • herkomst  Nepal
 • datering rond 1700

 • materiaal  vuurverguld brons
 • afmetingen 92,4 cm breed, 44 cm hoog De moeder van de huidige eigenaar was schoonheidsspecialiste en pedicure. Jarenlang kwam ze bij een oudere vrouw aan huis voor de pedicure. De vrouw had geen kinderen, dus het werd ook een sociaal bezoek. Omdat de moeder van meneer altijd zo trouw bij haar kwam, wel dertig jaar lang, mocht ze een beeld uitzoeken. Ze hield van oosterse kunst, het had een prominente plek bij haar thuis. Ze had er altijd al een keer mee naar Tussen Kunst en Kitsch mee willen gaan, maar ze is helaas overleden. Nu neemt haar zoon het beeld toch mee om te laten bekijken.

Expert Wim Bouwman vertelt dat de bodhisattva prachtig is behangen met sieraden, die duiden op de hoge status van de ‘vorstelijke’ bodhisattva. . Zijn handen heeft hij in de houding van het religieus argument. Hij heeft een vijf-bladige kroon, een van de kenmerken van de bodhisattva.  Het beeld is in drie stukken gegoten; de zetel van lotusbloemen, het lichaam en het hoofd. Het beeld is vuurverguld; dat betekent dat het goud erop is gebrand, in tegenstelling tot de ‘koude vergulding’, waarbij een beeld met bladgoud wordt belegd. De bodhisatva ziet af van de laatste stap die leidt tot  zijn/haar  verlichting  uit mededogen voor de lijdende mensheid die hij/zij wil helpen om ook tot verlichting te komen.

Kasteel Groeneveld Baarn 

Terracotta kom

 • herkomst Spanje
 • datering eerste eeuw na Christus, Romeinse periode
 • materiaal: terracotta
 • afmetingen: 9 cm hoog, 9 cm doorsnedeMeneer vond deze kom in een schoenendoos achterin de kast toen hij het huis van zijn dementerende moeder aan het opruimen was. Hij ontdekte het zo’n vier jaar geleden, en is erg nieuwsgierig wat het zou kunnen zijn.

Expert Mieke Zilverberg vertelt dat het een kom is die in Spanje is gemaakt. Dat ziet zij aan de lichtbeige kleur van de klei, de pijpaarde, die kwam specifiek in Spanje voor in de Romeinse periode. Het is luxe aardewerk voor op tafel, een drinkkommetje voor bijvoorbeeld wijn. Het is afgewerkt en gekleurd met rode verdunde slip, daar wordt het waterdicht van.  De decoratie in relief is er uit de hand op gespoten met verdunde klei, dat noemen we ‘barbotine’. Het zijn ranken met bloemknoppen tussen stippelranden. 

Deel dit artikel