In Tussen Kunst en Kitsch vanuit het Scheepvaartmuseum Amsterdam taxeert expert Titia Reuser oorbellen toegeschreven aan Steltman. Daarnaast taxeert expert Joseph Estié een Engels reisnecessaire.

Vanuit het Scheepvaartmuseum Amsterdam taxeert expert Titia Reuser oorbellen. Deze oorbellen komen uit de familie van de huidige eigenaresse, maar zij durft ze niet te dragen. De harde kleurencombinatie is typisch voor de Art Deco periode. Ze staan prachtig onder een kort bobkapsel, deze lange oorbellen. Waarschijnlijk zijn ze gemaakt door juwelier Steltman, de ‘Cartier’ van Nederland. In Nederland droeg men in die tijd vooral streekjuwelen, Steltman was eigenlijk de enige die zich echt kon meten met de internationale top. Het organische en het bladmotief is typerend voor Steltman. En aan de lengte kunnen we zien dat het in de jaren twintig gemaakt moet zijn. Dit soort juwelen werd gedragen door de upper class, die veel had gereisd en van de wereld had gezien. Het waren in die tijd al kostbare oorbellen. Belangrijk is ook dat ze in het originele etui zitten, met de signatuur op het doosje. Hoewel de oorbellen zelf niet gesigneerd zijn, is het toch typisch Steltman.

Daarnaast taxeert expert  Joseph Estié een Engels reisnecessaire. Meneer mocht dit object als kind af en toe bekijken, het stond bij zijn grootvader in de kast, naast de muntenverzameling. Er is hem eens verteld dat het een opium kistje is, en hij vermoed dat het Frans is vanwege de Franse spreuk die erop staat; ‘rien est plus doux que l’amour’ (niets is zachter dan de liefde). Expert Joseph Estié vertelt dat het kistje niet Frans is en ook niet om opium in te bewaren! Het is een Engels reisnecessaire. De originele inhoud is nog compleet: twee flaconnen  voor parfum, een oorlepeltje om het oorsmeer te verwijderen, een mesje om briefjes te openen, een schaar, een balboekje en een potlood. Dit waren kostbare geschenken van bijvoorbeeld diplomaten aan hun vrouw of maitresse. De vrouw had het constant bij zich om ieder moment van de dag aan haar uiterlijk te kunnen werken. Het was een zogenaamd ‘objet de vertu’. Het was ook gerelateerd aan de mode, het moest hip zijn. De dames gaven de heren snuifdozen cadeau, zodat ze konden niezen door snuif te inhaleren, dat was heel deftig in die tijd.

Tussen Kunst en Kitsch | Woensdag 13 september, 20:30 uur | NPO1

Deel dit artikel