In Tussen Kunst en Kitsch vanuit Het Spoorwegmuseum Utrecht, taxeert Martijn Akkerman een Art Deco ring, Wim Bouwman twee beelden van goden en krijgt Joseph Estié een wapenbord onder ogen.

ring


  • herkomst Waarschijnlijk Frankrijk
  • datering 1920-1925

  • materiaal briljant geslepen diamant en robijn
  • 
afmetingen 1,2 x 0,5 cm

Deze ring is van de 93-jarige moeder van meneer. Het is een erfstuk, zij heeft hem nooit gedragen. Hij ligt in een juwelendoosje. Uit voorzorg hebben ze dit weggehaald uit het verzorgingstehuis waar zijn moeder nu verblijft. Expert Martijn Akkerman vertelt dat het gaat om een Art Deco ring, heel strak gestyleerd. De diamant is van anderhalve karaat en heeft een hele grote helderheid. De vorm van de diamant is kussenvormig, met afgeronde hoeken. Dit noem je Bolsjewiek slijpsel omdat het in Rusland ook vaak voorkwam. Het is een platte ring, kenmerkend voor die tijd omdat het onder de handschoen kon worden gedragen. De gekalibreerde robijntjes zijn op maat gemaakt voor deze ring.

In Nederland zie je meestal saffier, omdat dat beter bij blonde mensen past. In zuidelijke landen gebruikte men vaker robijn in juwelen, dat past beter bij donkere mensen, de kleur van duivenbloed rood. Het is dus waarschijnlijk dat deze ring niet uit Nederland maar uit Frankrijk komt.

twee beelden van goden


  • herkomst China
  • 
datering late Ming Dynastie 1600-1630
  • 
materiaal brons
  • 
afmetingen 45 x 50 cm en 55 x 40 cm

Deze beelden stonden in het missiehuis, het opleidingsinstituut voor missionarissen. Voor 1951 zijn de beelden naar Nederland gekomen, daarna werden veel missies in China afgebroken. De beelden worden in Nederland gebruikt ter illustratie en educatie van godsdiensten in andere landen, vaak ook ter voorbereiding op missies. Het missiehuis loopt nu ten einde, alle voorwerpen moeten een goede plek krijgen.

Expert Wim Bouwman vertelt dat de beelden in de cire perdu techniek zijn gegoten. Het ene beeld stelt Kuan-ti voor, de Oorlogsgod, herkenbaar aan zijn wapen. Het andere beeld is Monju Bosatsu, de god der wijsheid, zittend op de olifant. De beelden zijn vrij grof gemaakt, provinciaals. Ze komen uit een behoorlijke tempel. In China is momenteel veel vraag naar dit soort beelden, die willen alles terug hebben dat uit China naar het buitenland verdwenen is.

wapenbord 


  • voorstelling: wapen van de stad Utrecht

  • herkomst China
  • 
datering 1700-1720
  • materiaal porselein

Dit bord hing vroeger altijd aan de wand bij de grootvader van meneer. Een Utrechtse familie, die altijd grapte dat het een leuk toeristenbord was. Het hangt nu naast de haard bij zijn ouders thuis. Expert Joseph Estié vertelt dat dit een uiterst zeldzaam bord is en dat het in een bijzonder goede staat is. Het is gedecoreerd in een ‘famille vert’ palet, met hoofdzakelijk groentinten.

Het is tussen 1700 en 1720 in China gemaakt, maar op bestelling via de VOC. Die liet dit soort borden ook maken voor de steden waarin de VOC ‘kamers’ /handelskantoren zaten zoals Amsterdam, Rotterdam, Middelburg en Delft. Een typisch voorbeeld van ‘Chine de Commande’: Chinees porselein dat op bestelling werd gemaakt en via de VOC naar Europa kwam.

Bekijk de uitzending

Deel dit artikel