Onze juwelenexpert zegt altijd: poetsen met een zachte tandenborstel met krijt!

Poetsen van edelmetalen voorwerpen met krijt heeft een aantal belangrijke voordelen boven het poetsen met een commercieel poetsmiddel.
 Het veroorzaakt geen krassen en amper slijtage, de mate van reinigen 
is goed te sturen en lokale reiniging is mogelijk. Van groot belang is ook dat er geen schadelijke restanten achterblijven. Het opgedroogde krijt veroorzaakt geen corrosie. Poetsen met krijt is echter arbeidsintensief, vooral bij sterk aangetast zilver.

Er kunnen twee soorten krijt gebruikt worden:
het fijne geprecipiteerde krijt en het grovere champagne krijt. De laatste krijtsoort wordt gebruikt bij harde aanslag. Beide soorten krijt bestaan uit
 de stof calciumcarbonaat. Let goed op dat er geen harde stukjes in zitten en test vooraf op krassen op een onzichtbaar plekje, bijvoorbeeld aan de binnenkant van de voet.

Roer een papje
Het krijt wordt aangemaakt met water. Roer een papje van krijt en water (eventueel met een paar druppels babyshampoo) en wrijf dit met een wattenschijfje over de zilveraanslag. Pas meer of minder druk toe tijdens het poetsen, afhankelijk van de dikte van de aanslaglaag en een al dan niet glad oppervlak.

Bij een reliëfversiering kan men beter langer met minder druk poetsen om het reliëf te sparen. Gebruik wattenstokjes en houten cocktailprikkers en zachte tandenborstels voor het poetsen van kleine details. Laat de houten prikker overigens eerst even weken in water om het hout zacht te maken.

(Voorbeeld zijn deze zilveren tazza's uitzending woensdag 10 januari 2018)

Deel dit artikel