In Tussen Kunst en Kitsch Extra wordt doorgepraat over één van de bijzondere vondsten uit de aflevering van Tussen Kunst en Kitsch.  

Tussen Kunst en Kitsch Extra zie je woensdag na Tussen Kunst en Kitsch om 21.30 uur op NPO 2 Extra. NPO 2 Extra vind je bij Ziggo op kanaal 222, bij KPN, Telfort en XS4ALL op kanaal 88 en bij T-Mobile op kanaal 381.

Extra informatie Tussen Kunst en Kitsch: Bakker kandelaren - Museum MORE - 18 maart 2020
Kringloopwinkels afstruinen is de favoriete bezigheid van de eigenaar van deze beide kandelaars. Hij kocht de kandelaars voor 3 euro per stuk, geheel zwart en slecht onderhouden. Na het oppoetsen kwamen deze prachtige space age kandelaars tevoorschijn.

Expert Rob Driessen weet te vertellen dat deze kandelaars gemaakt zijn door Gijs Bakker, de belangrijkste Nederlandse Industrieel ontwerper. De space-age stijl, een stijl die Gijs Bakker een periode heeft toegepast op zijn wereldberoemde sieraden die hij met zijn vrouw Elly van Leersum maakte. Maar ook voor Van Kempen & Begeer, waar hij begin jaren 60 werkzaam was, paste hij deze stijl toe op het tafelgoed. Deze kandelaars zijn in die periode gemaakt. Ze zijn verzilverd en met email afgewerkt.  

In Tussen Kunst en Kitsch Extra neemt Rob Driessen ons mee naar het Depot Centraal Museum Utrecht, waar zich meerdere ontwerpen van Gijs Bakker bevinden:  de Stripstoel, eenvoudig van vorm maar zeer inventief. En theepotten die Gijs Bakker ontwierp voor de firma Rosenthal. 

Ook brengt hij thuis een bezoek aan Gijs Bakker die o.a. vertelt hoe hij de space-age kandelaars heeft ontworpen en met trots zijn eigen collectie stripstoelen laat zien.

Deel dit artikel