In ‘Tussen Kunst en Kitsch Extra’ wordt doorgepraat over één van de bijzondere vondsten uit de aflevering van ‘Tussen Kunst en Kitsch'. De liefde voor tin is bij expert Jan Beekhuizen met de paplepel ingegoten en hij laat ons onder andere een zuigflesje uit zijn collectie zien. Ook neemt hij ons mee naar Tingieterij Holland waar nog steeds met behulp van oude en nieuwe mallen tin wordt vervaardigd.    

TKKE-24-2-Tinnen-Barbiers-Zuigflesje-Jan-Beekhuizen-.jpg
zuigfles uit uitzending
TKKE-24-2-Tinnen-Barbiers-Zuigflesje-Jan-Beekhuizen-.jpg

Extra informatie Tussen Kunst en Kitsch  

Jan Beekhuizen krijgt de droom van elke tinverzamelaar, althans die van bodemvondsten bij een opnamedag van Tussen Kunst en Kitsch aan tafel. Dat het een bodemvondst is kan hij zien aan het patin. Het is een zuigfles en is gemerkt met een gekroonde roos en een F. Het is afkomstig uit Duitsland en de F staat voor: een legering van tin met koper. De waarde is 2.500 euro.

Tinnen voorwerpen  

In tin is veel gemaakt bestemd voor kinderen. Niet alleen voor de voeding maar ook als speelgoed. Voor de oudere kinderen kenden we het zogenaamde schapenkannetje. Door het gebruik is deze spreuk ontstaan: ' wie te gulzig drinkt, daar valt het deksel op de neus'.

Voor de moeder; de kraamvrouw was er een kraamvrouwenbakje. Daarin werd krachtige bouillon geschonken om aan te sterken. 

Tingieterij

Tingietster Ingrid van Delden is de derde generatie en laat zien hoe zij haar tin maakt. Voor haar miniaturen gebruikt ze inmiddels mallen van siliconen die tussen de 500 en 1.000 keer gebruikt kunnen worden. Maar ze gebruikt ook nog steeds een 17de eeuwse vorm voor een product uit de 21ste eeuw.

blockquote
tin is een prachtig materiaal
Jan Beekhuizen

Zonder tin zou de huidige industrie niet kunnen draaien. In bijna alle elektronica is tin verwerkt, chipkaartjes worden met tin gesoldeerd. En wat zou een loodgieter doen zonder tin?

Tussen Kunst en Kitsch Extra  zie je woensdag na ‘Tussen Kunst en Kitsch' om 21.30 uur op NPO 2 Extra. NPO 2 Extra vind je bij Ziggo op kanaal 222, bij KPN, Telfort en XS4ALL op kanaal 88 en bij T-Mobile op kanaal 381.

Deel dit artikel