In Tussen Kunst en Kitsch Extra wordt dieper ingegaan op een vondst uit een reguliere uitzending. Rob Driessen kreeg dit paneel, ontworpen door beeldhouwer Hildo Krop aan tafel. Het behoorde ooit tot het interieur van Juwelier Steltman in Den Haag. Na eerst in Amsterdam de beelden van Krop te bekijken, bezoekt Rob de Steltman winkel waar de eigenaar zeer opgewonden is over het tot nu toe missende vierde paneel.

Hildo Krop (1884 - 1970) is de bekende beeldhouwer van de Amsterdamse School. Hij was opgeleid tot banketbakker, ging als privé-kok in Engeland werken en kwam er daar achter dat hij eigenlijk andere talenten had. Krop was een multitalent die niet alleen met steen, bons en monumentaal werkte maar ook keramiek en zelfs fijn snijwerk maakte zoals het paneel van juwelier Stelman.

blockquote
Als Amsterdam je stad is, dan is Hildo Krop jouw beeldhouwer
Rob Driessen

Symbolisme

De stijl van Krop is heel symbolisch en dromerig. Hij had het ideaal van de vrije geest en de vrije natuur, zette de natuurmens tegenover de stadsmens. Hij was een communist en maakte kunst waar iedereen het kon zien en ervan kon genieten: op publieke gebouwen zoals het Scheepvaarthuis, op bruggen en de openbare ruimte.

  • Beeld met konijntjes: konijnen staan voor ijverigheid, arbeidszaamheid maar ook voor vruchtbaarheid.
  • Beeld met eekhoorns: eekhoorns staan voor vlijtig, spaarzaam. Het meisje staat dan ook symbool voor de deugden van de eekhoorn.
  • Beeld meisje met paard: de onbevangenheid der mensen tegenover het leven.
    Tussen Kunst en Kitsch Extra zie je woensdag na Tussen Kunst en Kitsch om 21.30 uur op NPO 2 Extra. NPO 2 Extra vind je bij Ziggo op kanaal 222, bij KPN, Telfort en XS4ALL op kanaal 88 en bij T-Mobile op kanaal 381.

Extra informatie TKK: het paneel van Hildo Krop - Diverse Musea afl. 1 - 4 november 2020

De grootmoeder van mevrouw kocht dit houten paneel ooit in een antiekwinkeltje en had het daarna altijd thuis op haar bureau staan. Inmiddels staat het bij de broer van mevrouw, daar past het beter dan bij mevrouw – zij kreeg de Singer naaimachine!

Rob Driessen herkent direct de hand van de meester Hildo Krop, de bekende beeldhouwer van de Amsterdamse School. Dit paneel is onderdeel van een reeks die hij maakte voor Steltman juweliers in Den Haag. Het werd gebruikt als een mooie afscheiding tussen de etalage en het interieur. Steltman liet het hele interieur door Krop maken en verving dat later in de jaren zestig door een interieur van Gerrit Rietveld. De waarde van het paneel is 6.000 euro.

Deel dit artikel