In Tussen Kunst en Kitsch Extra wordt dieper ingegaan op een vondst uit een reguliere uitzending. In deze aflevering neemt Martijn Akkerman ons mee naar het Rijksmuseum in Amsterdam waar een bijna identiek exemplaar van deze broche te vinden is, maar dan met een Lapis Lazuli als centrale steen. 

Voordat Martijn Akkerman naar het museum gaat, laat hij tegeltableaus zien in de Van Eeghenstraat in Amsterdam gemaakt door Bert Nienhuis in zijn Lotus periode. In 1895 - 1901 had Nienhuis in Amsterdam een eigen plateelbakkerij. Zijn werk behoort tot de Hollandse Art Nouveau.

Conservator juwelen Rijksmuseum Suzanne van Leeuwen is erg verheugd met de broche uit Tussen Kunst en Kitsch. Ze heeft tot nu toe 4 exemplaren ontdekt, waarvan ze nu een tweede fysiek ziet. In het museum zijn o.a. colliers en broches van Nienhuis te zien. Ook de originele ontwerptekeningen behoren tot de collectie.

Tussen Kunst en Kitsch Extra, woensdag na Tussen Kunst en Kitsch om 21.30 uur op NPO 2 Extra. (Bij Ziggo op kanaal 222, bij KPN, Telfort en XS4ALL op kanaal 88 en bij T-Mobile op kanaal 381)

Informatie Tussen Kunst en Kitsch: broche Nienhuis - Nationaal Militair Museum Soest - 7 oktober 2020

De huidige eigenaresse verkreeg dit uit een erfenis van een tante. De broche zat in een doosje met een briefje erbij waarop de naam van Bert Nienhuis stond. 

Expert Martijn Akkerman vertelt dat dit juweel inderdaad door de in Amsterdam werkende Bert Nienhuis ontworpen is. Hij was eigenlijk keramist en heeft ook veel tegels gemaakt. Dat zie je ook terug in dit ontwerp, het lijkt op een tegeltje. Hij heeft maar zeven jaar juwelen gemaakt, tussen 1905 en 1912. De uitvoering liet hij doen door goudsmid Van Kooten. De verkoop was exclusief bij juwelier Hoeker, waarvan het originele etui hier nog aanwezig is. Waarde broche 12.000 euro.

Deel dit artikel