In ‘Tussen Kunst en Kitsch Extra’ wordt doorgepraat over één van de bijzondere vondsten uit een aflevering van ‘Tussen Kunst en Kitsch. ’ Expert Martijn Akkerman neemt ons naar aanleiding van een Marquise-broche mee naar Het Rijksmuseum en vertelt ons het verhaal van Madame de Pompadour, de vrouw waar de Marquise-vorm naar is vernoemd. 

TKKE-brocheTKK--Madame-de-Pompadour.jpg
broche uitzending
TKKE-brocheTKK--Madame-de-Pompadour.jpg

Tijdens een opnamedag van Tussen Kunst en Kitsch (uitzending volgt) komt deze broche bij Martijn Akkerman aan tafel. Het is een zogenaamde Marquise-broche maar is eigenlijk ‘verbouwd’ tot broche en is in deze vorm niet origineel. Daardoor is de waarde iets minder maar nog steeds zo'n 2.200 euro waard.

Fascinatie voor de Markiezin

Juwelen expert Martijn Akkerman leest al jaren over deze interessante vrouw waar veel over te vertellen valt. Hij is zelfs in het bezit van een  miniatuur van Madame de Pompadour. Dit presentatie-miniatuur werd geschonken aan vrienden en familie en is voorzien van haar haar in de achterant. Een dierbaar bezit en dichterbij haar DNA kom je niet... 

TKKE-miniatuur-Madame-de-Pompadour--Martijn-Akkerman.jpg
miniatuur
TKKE-miniatuur-Madame-de-Pompadour--Martijn-Akkerman.jpg

Reinette

Geboren in 1721 als Jeanne Charlotte Poisson afkomstig van bourgeoisie; een burgermeisje met een moeder met bedenkelijke reputatie en zonder een vader in beeld. Toch lukt het haar met behulp van een bevriende financier een bijna adelijke educatie te volgen. En ze zo ontwikkeld wordt dat ze hoger op komt.

Een waarzegster weet Jeanne te vertellen dat ze ooit de vriendin zal worden van de koning. Vanaf dat moment wordt ze door vrienden en familie Reinette 'koninginnetje' genoemd.

Madame de Pompadour

Koning Lodewijk XV is getrouwd en heeft samen met zijn vrouw 10 kinderen. Als zijn vrouw geen lichamelijk contact meer wil is hij op zoek naar een maîtresse en komt 'Reinette' in beeld. De koning wordt verliefd op haar en omdat ze niet van adel is bevordert hij haar tot markiezin de Pompadour. En werd ze maîtresse-en-titre; de belangrijkste koninklijke minnares van de koning. 

De markiezin was van groot belang voor de kunsten die zij begunstigde. Zo stichtte zij de porseleinfabriek van Sèvres, en had zij vele kastelen vol met kunst waaronder het Amor-beeldje van Falconnet. Diverse voorwerpen zijn te vinden in het Rijksmuseum.

Mondvorm

Madame de Pompadour was niet alleen begaafd en ontwikkeld, ze was ook heel mooi en had een prachtige mond met tanden. Een reden voor de koning door zijn juwelier een ring te laten maken met een diamant geslepen in de vorm van haar lippen, het marquise slijpsel.

TKKE-10-3-voorbeeld-Rijks-Madame-de-Pompadour-Martijn-Akkerman-.jpg
 
TKKE-10-3-voorbeeld-Rijks-Madame-de-Pompadour-Martijn-Akkerman-.jpg

En ook de broche die tijdens de opnames van Tussen Kunst en Kitsch werd ontdekt heeft deze Marquise (Markies)-vorm en lijkt op een mond. Het is alleen geen broche maar waarschijnlijk een onderdeel van een chatelaine.

TKKE-10-3-madame-de-pompadour-chatelaine.jpg
'broche' en chatelaine
TKKE-10-3-madame-de-pompadour-chatelaine.jpg

Tussen Kunst en Kitsch Extra zie je woensdag na ‘Tussen Kunst en Kitsch' om 21.30 uur op NPO 2 Extra. NPO 2 Extra vind je bij Ziggo op kanaal 222, bij KPN, Telfort en XS4ALL op kanaal 88 en bij T-Mobile op kanaal 381.

Deel dit artikel