In Tussen Kunst en Kitsch Extra wordt dieper ingegaan op een vondst uit een reguliere uitzending. Mieke Zilverberg gaat naar aanleiding van het eerste olielampje naar het Allard Pierson museum waar een bijna identiek exemplaar te vinden is. Conservator René van Beek laat aan de hand van diverse olielampjes de ontwikkeling zien.

De Egyptenaren waren de eersten die de olielamp gebruikten. Ze gebruikten stenen en schelpen en maakten later gebruik van zelfgemaakte potjes. Talg werd gebruikt als brandstof en van plantenvezels werden lontjes gemaakt. Later maakte men olielampen van grondstoffen zoals aardewerk en metaal. In het oude Griekenland en Rome werden olielampen gevoed met olijfolie, in het oude India met ghee, en in het oude Perzië met aardolie.

Vormen

Sommige hebben aan de onderkant een halfronde vorm zodat het in het zand kon worden gezet. Later werden er ook olielampen met een staand voetje gemaakt. De open vormen werden op een draaischijf gemaakt maar het meerendeel is dicht en zijn met mallen gemaakt; de eerste massa productie was een feit. Ook werden er exemplaren met twee gaten gemaakt: een vulgat en een ontluchtingsgat. 

Tussen Kunst en Kitsch Extra zie je woensdag na Tussen Kunst en Kitsch om 21.30 uur op NPO 2 Extra. NPO 2 Extra vind je bij Ziggo op kanaal 222, bij KPN, Telfort en XS4ALL op kanaal 88 en bij T-Mobile op kanaal 381.

Extra informatie TKK: het olielampje - Diverse Musea afl. 2 - 11 november 2020

De ouders van meneer woonden eind jaren zestig op Cyprus en het olielampje is gevonden door herders die het voor een paar gulden hebben verkocht. Dat het een olielampje was wisten ze niet, maar gelukkig weet Mieke Zilverberg meer te vertellen over deze vroegste vorm van een olielamp. Deze zogenaamde schaalolielamp stamt uit de 8e tot 7e eeuw voor Christus en kent een waarde van 850 euro.

Deel dit artikel