Er komen wel vaker ringen aan tafel bij Tussen Kunst en Kitsch-expert Titia Reuser, maar nog niet eerder een ontwerp van de eigenzinnige Karel Niehorster. Voor Titia een mooie gelegenheid zich te verdiepen in de wereld van Niehorster en de BOE-groep die hij met tijdsgenoten oprichtte.

In Soesterberg kwam deze ring van Karel Niehorster aan tafel bij Titia Reuser.  

TKK-E-ring-uitzending-Soesterberg-Afl-02-Karel-Niehorster-FINAL.jpg
Waarde 1.500 - 2.000 euro
TKK-E-ring-uitzending-Soesterberg-Afl-02-Karel-Niehorster-FINAL.jpg

Wie is Niehorster?

Karel Niehorster (8 januari 1932 – 8 juli 2003) was onder meer actief als beeldhouwer, edelsmid, docent avondscholen op de Rietveld Acadmie en sieraadontwerper. Hij was onafhankelijk en legde zich niet vast qua thema of stijl. 

Titia Reuser start haar zoektocht bij Paul Derrez sierradenmaker en expositiehouder van Galerie Ra waar Niehorster in 1976 voor het eerst exposeerde. Er zouden nog meerdere exposities volgen in de jaren zeventig. Niehorster maakte met regelmaat sieraden in opdracht van particulieren.

TKK-Extra-ring-Niehorster--Paul-Derrez.jpg
 Ring in 1978 gemaakt van titanium met rosé goud. Titanium was toen heel zeldzaam.
TKK-Extra-ring-Niehorster--Paul-Derrez.jpg

Kunst in beweging

Een experimentele geest als Karel Niehorster paste uitstekend in de BOE-groep; de Bond van Oproerige Edelsmeden. BOE werd in 1974 opgericht door Françoise van den Bosch, Karel Niehorster, Onno Boekhoudt, Marion Herbst en Berend Peter. Zij stonden voor 'onttrutting' binnen de sieradenwereld. Alles moest anders.  

BOE is tegen

Bij het Design Museum in Den Bosch ontmoet Tita Reuser kunsthistorica Liesbeth den Besten, zij kan haar meer vertellen over de BOE-groep en wat ze in beweging hebben gezet. BOE wilde niet alleen het resultaat laten zien, maar ook de weg ernaartoe. Een proces dat ook binnen de beeldende kunst gaande was. In de BOE doos is getracht dat te laten zien.

TKK-E-doos-BOE-groep-Karel-Niehorster-FINAL-EDIT.00_06_49_22.Still018.jpg
BOE doos
TKK-E-doos-BOE-groep-Karel-Niehorster-FINAL-EDIT.00_06_49_22.Still018.jpg
Tussen Kunst en Kitsch Extra

In Tussen Kunst en Kitsch Extra wordt doorgepraat over een bijzonder vondst of thema uit Tussen Kunst en Kitsch.

Tussen Kunst en Kitsch Extra over Niehorster zie je donderdag 4 mei 2023 om 21.05 uur (direct na Tussen Kunst en Kitsch) op NPO 2 Extra. (op kanaal 82 én voor iedereen via de app van NPO of onlinewww.npo.nl/npo2extra) Of kijk de uitzending terug op NPO Start of deze pagina.

Deel dit artikel