In Tussen Kunst en Kitsch Extra wordt doorgepraat over een bijzondere vondst uit Tussen Kunst en Kitsch. Emilie den Tonkelaar taxeert een schilderij van Willem Rip een kunstenaar die niet heel bekend is bij het grote publiek. Maar in zijn tijd net zo populair als Mesdag en Israëls. Samen met enkele tijdgenoten maakte hij aquarellen voor de kunstkast ter ere van het huwelijk van koningin Wilhelmina en prins Hendrik.
 

TKKE-paneel-Rip-uitzending.jpg
schilderij uitzending
TKKE-paneel-Rip-uitzending.jpg

Tijdens een opnamedag van Tussen Kunst en Kitsch in Singer Laren komt dit schilderijtje bij Emilie den Tonkelaar aan tafel. Het hangt bij een vriend van de eigenaresse op het toilet en zij is benieuwd wat de waarde is. Het is een klein werkje van Willem Rip en de waarde van dit schilderij is 2.000 euro.  

Kunstenaars Vereniging Pulchri

In 1891 vestigde Willem Rip zich in Den Haag vanwege het goede kunstenaars klimaat en werd lid van Pulchri. Dat opende deuren want het netwerk van bekende kunstenaars als Hendrik Willem Mesdag en Jozef Israëls kwam daar over de vloer. Zijn werk werd dus ook gezien door hun klanten. Emilie den Tonkelaar neemt een kijkje bij Pulchri waar ook het werk van Rip heeft gehangen.

De basis van Pulchri is tekenen naar levend model en dat is altijd een naaktmodel. En ook nu nog, 175 jaar na het oprichten van de Vereniging, wordt er nog naar levend model getekend.

Koninklijke kunst

Tot het netwerk van Pulchri behoorde ook leden van het Koninklijk Huis zoals de koningin-moeder Emma en koningin Wilhelmina. Beiden kwamen hier vaak en kochten ook werk van de leden. De band met het Koninklijk Huis leverde de leden van Pulchri in 1901 een belangrijke opdracht op waar ook Willem Rip aan deelnam.

blockquote
een feest om te zien, deze prachtige kast
 

Emilie den Tonkelaar bezoekt Paleis Noordeinde waar zij de koninklijke kunstkast mag zien die is geschonken ter ere van het huwelijk van het koningspaar. Conservator Koninklijke Verzamelingen, Geerte Broersma opent bij hoge uitzondering deze 'schatkist' met maar liefst 116 kunstwerken voor Emilie. De meeste aquarellen zijn in de stijl van De Haagse School geschilderd maar er zijn ook 'vernieuwers' zoals Willy Sluiter. En ook de typische Willem Rip heeft hier een mooie plek. 

Meer dan Mesdag of Israëls

Tot slot laat Emilie zien hoe je naar schilderijen moet kijken: is het af, is het krachtig, is het evenwichtig en vooral vind je het mooi? 'Het gaat niet om de namen; er is meer dan Mesdag of Israëls. Het gaat om het schilderij zelf. En dat kleine werkje van Willem Rip dat vond ik nou heel krachtig'.

Tussen Kunst en Kitsch Extra zie je woensdag na ‘Tussen Kunst en Kitsch' om 21.30 uur op NPO 2 Extra. NPO 2 Extra vind je bij Ziggo op kanaal 222, bij KPN, Telfort en XS4ALL op kanaal 88 en bij T-Mobile op kanaal 381.

Deel dit artikel