In Tussen Kunst en Kitsch Extra wordt doorgepraat over een bijzondere vondst uit Tussen Kunst en Kitsch. Martijn Akkerman taxeert een broche die een 'Devant de Corsage' genoemd kan worden. Dat waren vele strikjuwelen. Een mooie aanleiding om eens meer te weten te komen over deze rijke versiering.

TKK-Extra-broche-uitzending.jpg
 broche uitzending
TKK-Extra-broche-uitzending.jpg

Tijdens een opnamedag van Tussen Kunst en Kitsch in Bonnefanten komt deze broche bij Martijn Akkerman aan tafel. Het is een zogenaamde *Devant de Corsage. Maar het is ‘verbouwd’ tot broche en is in deze vorm niet origineel. Daardoor is de waarde iets minder maar nog steeds zo'n 2.200 euro waard.  

*groot, met edelstenen bezet sieraad, dat in de 18de eeuw door vrouwen voor op het rijglijf  van een galajurk werd gedragen. Het was bij uitstek een juweel waarmee status kon worden uitgedrukt.  

Weeldewetten

In de 17e eeuw was er een weeldewet die verbood om goud en zilver door elkaar te dragen. Maar de rijke kooplieden in die tijd wisten heel goed hoe ze hier onderuit moesten komen. Een van de gevolgen van deze weeldewet waren strikken van stof op de mouwen, in het haar of op de borst.

Gestrikte weelde

In Antwerpen bezoekt Martijn Akkerman het museum Mayer van den Bergh waar naast een prachtige collectie schilderijen, waaronder het beroemde schilderij van Brueghel de Dulle Griet, ook portretten met juwelen hangen. Want juwelen die moesten door alle eeuwen heen getoond worden. 

Het portret van familie Sonck is hier een goed voorbeeld van. Burgemeester Sonck is vijf keer burgemeester geweest van Hoorn en was heel vermogend. Hij liet zich met zijn gezin schilderen door Jan Albertsz Rotius in 1622. De moeder spant de kroon met een schitterend medaille helemaal bezet met diamanten.

De favoriete strikbroche van Martijn Akkerman

In het Rijksmuseum laat conservator Suzanne van Leeuwen een prent zien van Gilles L’Egaré de ontwerper van de beroemde strikbroche. En mag Martijn Akkerman volop genieten van zijn favoriete strikbroche die daar tot de collectie behoort.

TKK-Extra-strik-broche-Rijksmuseum.jpg
strikbroche Rijksmuseum
TKK-Extra-strik-broche-Rijksmuseum.jpg

Tussen Kunst en Kitsch Extra zie je na ‘Tussen Kunst en Kitsch' om 21.30 uur op NPO 2 Extra. NPO 2 Extra vind je bij Ziggo op kanaal 222, bij KPN, Telfort en XS4ALL op kanaal 88 en bij T-Mobile op kanaal 381.

Deel dit artikel