In ‘Tussen Kunst en Kitsch Extra’ wordt doorgepraat over één van de bijzondere vondsten uit de aflevering van ‘Tussen Kunst en Kitsch.’ Expert Willem de Winter laat ons zien dat Escher een graficus pur sang is en een meester in demezzotint-techniek. Ook brengt hij een bezoek aan Escher in Het Paleis; de enige plek waar je altijd werk van Escher kunt bewonderen.

TKK-17-2-MORE-Escher.jpg
prent Het oog uit de uitzending
TKK-17-2-MORE-Escher.jpg

Extra informatie Tussen Kunst en Kitsch

In Museum MORE in Gorssel krijgt Willem de Winter deze fraaie Escher-prent van 'Het Oog' aan tafel. De schoonvader van meneer was oogarts, een van zijn patiënten heeft hem dit in 1949 na een operatie uit dank gegeven. Het heeft heel lang in de spreekkamer van de oogarts gehangen. Uiteindelijk wilde geen van zijn vier kinderen het hebben, maar de vrouw van de huidige eigenaar nam het uiteindelijk mee naar huis. 

De voorstelling, een oog met een doodshoofd erin, is niet zo aantrekkelijk en dus niet zo commercieel. Escher was geïnspireerd door de bol en de reflectie daarin, dat vond hij interessant. Tegelijkertijd lijkt het alsof we naar de dood kijken, met dat doodshoofd in het oog. Dit is een ‘mezzotint’, een techniek waardoor je fijne en bijzondere nuances kunt aanbrengen, met halftonen en veel contrast. De huidige waarde van deze prent is 50.000 euro.

Maurits Cornelis Escher  ( Leeuwarden 1898 – Hilversum 1972)

Escher is een bekend graficus, hij hoort bij de groten uit de Nederlandse twintigste eeuw. Hij is beroemd geworden met zijn vlakvullingen en optische illusies van onmogelijke voorstellingen. In zijn oeuvre van circa 450 prenten zijn maar 7 mezzotinten bekend.

In 1938 brak Escher door met ‘Dag en Nacht’ de witte vogels die naar de nacht vliegen en de zwarte vogels naar de dag.

TKKE-17-2-Escher-dag-en-nacht-Willem-de-Winter.jpg
Dag en Nacht
TKKE-17-2-Escher-dag-en-nacht-Willem-de-Winter.jpg

Ook ‘klimmen en dalen’ een absoluut onmogelijke constructie en door wiskundigen bewonderd.

TKKE-17-2-Escher-klimmen-en-dalen-Willem-de-Winter.jpg
Klimmen en dalen
TKKE-17-2-Escher-klimmen-en-dalen-Willem-de-Winter.jpg

Rolling Stones vs Escher

Als het aan Mick Jagger had gelegen zou er op één van de lp’s van the rolling stones een 'Escher' op de cover hebben gestaan. Hij schreef een iets te informele brief met de aanhef: Dear Mauk (de troetelnaam van Escher). Daar was Escher niet van gediend en gaf geen toestemming en schreef terug dat hij een volgende keer graag met geachte heer Escher aangesproken wilde worden. En met popmuziek had Escher sowieso niet veel. Zijn inspiratie haalde hij vooral uit de muziek van Bach.

Prenten Escher een ton waard

In de uitzending van Tussen Kunst en Kitsch van 18 mei 2022 vanuit het Kunstmuseum Den Haag taxeert Willem de Winter twee prenten en een Ex Libris, gemaakt door Maurits Cornelis Escher. Deze prenten zijn bij elkaar maar liefst € 100.000 waard! 

Tussen Kunst en Kitsch Extra  zie je woensdag na ‘Tussen Kunst en Kitsch' om 21.30 uur op NPO 2 Extra. NPO 2 Extra vind je bij Ziggo op kanaal 222, bij KPN, Telfort en XS4ALL op kanaal 88 en bij T-Mobile op kanaal 381.

Deel dit artikel