In deze Tussen Kunst en Kitsch Extra het verhaal van Martijn Akkerman en zijn fascinatie voor het portret van Lucretia Six-Van Winter. Bij hoge uitzondering mag Martijn zijn lievelingsschilderij zien dat tot de Six Collectie behoort. Maar ook de vele voorwerpen die op het schilderij staan. Verder maken we in het museum over de dood 'Tot Zover' en in het Rijksmuseum kennis met rouwjuwelen en memento mori juwelen.

Al 60 jaar gefascineerd door Lucretia  

Op 10-jarige leeftijd kreeg Martijn het boek 'Juwelen en Mensen' waarin een foto van het portret van Lucretia Six-Van Winter stond en raakte gefascineerd. De vele voorwerpen die op het schilderij uit 1825 staan zijn nog steeds in de kamer aanwezig, zoals de haarnaald, haar diadeem en een medaillon van haar oudste zoontje Jan Pieter Six. Voor Martijn een historische sensatie om deze voorwerpen vast te houden.

De kindersterfte was zo groot in het verleden en de fotografie bestond nog niet, dat men ter herinnering beeldjes maakten of een portret.

Rouwjuwelen

In museum Tot Zover krijgt Martijn Akkerman een schilderij te zien van Nicolaes Maes (1634 - 1693) een portret van een overleden meisje. Op haar borst een juweel met een diamant en een parel. De symboliek van het juweel is heel passend voor het portret. De diamant saat voor eeuwigheid en de parel voor geboorte en wederopstanding.

Herinneringen houden de overledene levend en geven troost. Zo ook sierraden gemaakt met gevlochten haar van een dierbare. In plaats van mensenhaar werd ook gebuik gemaakt van zwarte kralen van glas of git.

Gedenk te sterven

Naast rouwjuwelen had men in het verleden ook memento mori juwelen; gedenk te sterven juwelen. Deze hebben niets te maken met het overlijden zelf maar met het leven. Martijn Akkerman laat ons in het Rijksmuseum voorbeelden zien van deze juwelen.

blockquote
Ons leven is een schaduw op aarde
Martijn Akkerman

Tussen Kunst en Kitsch Extra zie je na ‘Tussen Kunst en Kitsch' op NPO 2 Extra. NPO 2 Extra vind je bij Ziggo op kanaal 222, bij KPN, Telfort en XS4ALL op kanaal 88 en bij T-Mobile op kanaal 381.

Deel dit artikel