In Tussen Kunst en Kitsch Extra wordt doorgepraat over een vondst uit Tussen Kunst en Kitsch. Een ring met veel diamanten is voor Martijn Akkerman aanleiding ons meer te vertellen over deze schitterende edelsteen. En waar kan dat beter dan vanuit DIVA in Antwerpen en bij dè diamantslijperij Asscher in Amsterdam.
 

Er was een diamant

Als kleine jongen was Martijn Akkerman al gefascineerd door juwelen en begroef een stukje steenkool met de verwachting er een diamant aan over te houden. Maar dat bleek niet zo te werken. Hoe het wel werkt zien we in DIVA, het museum voor diamant, juwelen en zilver in Antwerpen.

Diamant onstond 1 tot 3 miljard jaar geleden op een diepte van 150 - 190 kilometer, onder hele hoge druk en hitte. Er zijn zo'n dertig vindplaatsen op de wereld waarvan 28% uit Rusland komt. Maar er komt ook veel uit Afrika en één van de vindplaatsen is Lesotho. Eva Olde Monnikhof, directeur DIVA laat Martijn de Lesotho Promise zien.  

Diverse slijpvormen

Een diamant kan in verschillende vormen worden geslepen waarvan de briljant de meest bekende slijpvorm is. Maar één van de favoriete slijpvorm van Martijn Akkerman en het verhaal erachter is het Marquise-slijpsel, gemaakt naar de vorm van de mond van Madame de Pompadour. 

De Cullinan diamant

In Amsterdam laat directeur Mike Asscher van Diamantslijperij Asscher aan Martijn Akkerman kristallen modellen zien van de diamant die in de Engelse kroonjuwelen zijn gebruikt. De Cullinan diamant is de grootste ongeslepen diamant die ooit gevonden is. Hij is maar liefst 3106 karaat en werd ontdekt in de Premier mijn in Zuid-Afrika in 1905. De steen werd genoemd naar de eigenaar van de mijn, Thomas Cullinan.

Kroonjuwelen

In 1908 werd deze diamant door Asscher in 105 stukken gesneden waaruit 9 grote en 96 kleine diamanten geslepen werden. De grootste diamant, de Cullinan I is 537 karaat en zit in de Koninklijke scepter van het Britse koningshuis. De Cullinan II zit in de kroon en is 317 karaat. Cullinan III en IV bekend als Granny's Chips zijn als broche gedragen. (Huidige waarde ruim 60 miljoen euro). 

Tussen Kunst en Kitsch Extra zie je woensdag na ‘Tussen Kunst en Kitsch' om 21.30 uur op NPO 2 Extra. NPO 2 Extra vind je bij Ziggo op kanaal 222, bij KPN, Telfort en XS4ALL op kanaal 88 en bij T-Mobile op kanaal 381.

Deel dit artikel