AVROTROS.nl

Tussen Kunst en Kitsch

In dit kunstprogramma beoordelen diverse experts waardevolle voorwerpen, maar ook prullaria van bezoekers.
  • Elke woensdag | 20:30
  • NPO 1

Kraakporselein schotel

Op 25 november 2002 maakte Robert Aronson zijn debuut als expert in Tussen Kunst en Kitsch. In het Ford Museum kreeg hij een mooie kraakporselein schotel onder ogen.

Kraak porselein schotel
China, Wan Li-periode (1573-1619)
Onderglazuur blauw gedecoreerd porselein, diameter 35 cm.

Deze schotel dateert uit de regeringsperiode van één van de laatste keizers van de Ming-dynastie, Wan Li. Gedurende deze periode nam de productie van ceramiek in China een grote vlucht en ontstonden ook de eerste handelscontracten met het Westen.

Het vroegste porselein dat Europa bereikte heet kraakporselein, naar de Portugese schepen (Kraken) waar het meegevoerd werd. Al snel namen de Hollanders de handel over en in 1602 bereikte het eerste kraakporselein Holland, waar het zeer in trek was en kostbaar. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het nu, eeuwen na aankomst, als huwelijksgeschenk van oma in het bezit kwam van de huidige eigenaren. Ze wisten wel dat het oud was en Oosters porselein, maar wat is het nu precies?

Robert Aronson (Oosters ceramiek) kon hen naast de geschiedenis en de waarde (2.500 euro) ook nog iets over de symboliek vertellen. Op het vlak staat  een fazant afgebeeld, altijd in combinatie met een Chinese roos. Deze symbolen staan voor voorspoed, liefde en affectie en vrede. Een treffender huwelijksgeschenk had oma niet kunnen geven.


Bedankt!

Klik op de link in de bevestigingsmail om je aanmelding te bevestigen.

AVROTROS nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste AVROTROS nieuws en weten welke programma's je kunt verwachten? Meld je dan aan voor de wekelijkse AVROTROS nieuwsbrief.