Afgelopen zondag in 40 Jaar TV Show zagen we niet alleen Oprah Winfrey en Susan Boyle, maar ook een zeldzame sketch van André van Duin samen met Ivo Niehe. De bouwvakker die in de sketch vertelt over zijn lunchtrommel is bij velen in het geheugen blijven hangen.

‘’Als je me nodig hebt, ben ik van de partij. Ik heb wel een idee voor een sketch die we misschien samen kunnen doen!’’ zei André van Duin ooit tegen Ivo, die later een script ontving voor de sketch die ze in het theater zouden uitvoeren. Ivo geloofde nooit dat het genoeg tijd zou vullen, maar hij had ongelijk. ‘’Je weet niet wat er gebeurt als André een vol Carré aan zijn voeten krijgt.’’ Er werd zoveel gelachen, dat de sketch drie keer zo lang duurde als wanneer je het zelf doorlas. 

blockquote
Je weet niet wat er gebeurt als André een vol Carré aan zijn voeten krijgt.
Ivo Niehe

Bij de eerste grap is het al zichtbaar dat Ivo zijn lach probeert te bedrukken. De zaal buldert ondertussen luidkeels. Ivo vertelt over wat hij in de krant heeft gelezen, waarna André zich loslaat in een skeptische monoloog. Naarmate de tijd verstrijkt begint Ivo uit zijn rol te vallen. Is dat hem kwalijk te nemen? Hij probeert zijn brede glimlach te verstoppen achter zijn krantje wanneer André van Duin hem in volle overtuiging vertelt  dat hij een uil bezit die kan praten. 

Ivo Niehe probeert zijn lach te verbergen achter zijn krantje.
Ivo Niehe probeert zijn lach te verbergen achter zijn krantje.
Ivo Niehe probeert zijn lach te verbergen achter zijn krantje.

In het laatste deel van de sketch begint André over zijn broodtrommel. Hij krijgt hem absoluut niet open omdat er een cijferslot op zit. Hij weet dat de combinatie bestaat uit drie drieën, maar hij is vergeten in welke volgorde. Ondertussen vertelt hij dat hij door middel van zijn lunch weet hoe zijn vrouw over hem denkt: ‘’Zit er een appeltje bij, dan wilt dat zeggen dat we nog een appeltje te schillen hebben.’’. Dan pakt hij wel iets heel merkwaardigs uit zijn broodtrommel...

Bekijk de sketch in de player bovenaan deze pagina of kijk de volledige aflevering van 40 Jaar TV Show terug op NPO Start.

Deel dit artikel