De broers Rob en Ferdi Bolland vertellen hun verhaal. Ooit waren ze als Bolland & Bolland een succesvol duo en beroemd als componisten met nummer 1 hits over de hele wereld. Maar de broers kregen slaande ruzie, twintig jaar lang. Tot het nieuws kwam dat Rob lijdt aan een terminale vorm van kanker. Reden om de strijdbijl te begraven. Ze wilden het zelf graag doen, nog één gezamenlijk televisie interview nu het nog kan. Ivo Niehe sprak de broers.

Bolland en Bolland bestormde de internationale hitlijsten met nummers als Summer of ’71, You’re in the army now en Rock me Amadeus. Ze ontvingen zo’n 150 gouden platen en waren vooral bekend in het buitenland. Langzaam verlegden ze hun werk van optreden naar schrijven en produceren.

Ze schreven voor Sandra Reemer het nummer Colorado. Met dat nummer deed ze onder de naam Xandra mee met het Songfestival in 1979. Ferdi was zestien jaar samen met Sandra, in 1999 gingen ze uit elkaar. In 2017 overleed Sandra op 66 jarige leeftijd aan de gevolgen borstkanker.

Irritaties

Ondanks hun vele hits en succesvolle samenwerking kregen de twee ruzie en spraken ze elkaar twintig jaar lang niet. Een duidelijke reden van deze breuk weten de broers niet. Het waren irritaties van allerlei dingen die uiteindelijk de ruzie veroorzaakten. Ferdi en Rob zijn allebei bevlogen in wat ze doen maar ook eigenwijs.

blockquote
Op een gegeven moment verlies je de mogelijkheid om het samen op te lossen
Ferdi Bolland

Pas toen Ferdi een telefoontje kreeg met het nieuws dat zijn broer ernstig ziek was, besloot hij contact op te nemen.

blockquote
Als je zoiets hoort, valt alles van de jaren ervoor weg. Het is je broer
Ferdi Bolland

Opgevoed door moeder

Rob en Ferdi werden geboren in Zuid-Afrika waar hun vader werkte voor een oliemaatschappij. Ze gingen naar een Britse Kostschool. Hun vader kreeg een hartinfarct toen hij 51 was. Hun ouders waren toen al gescheiden en de broers zijn grotendeels opgevoed door hun muzikale moeder. Toen de jongens 5 en 6 jaar waren droomden ze al van een carrière in de muziek en wilden ze meedoen aan talentenjachten.

Geen eindexamen

Het gezin verhuisden naar Duitsland en uiteindelijk kwamen ze in Den Haag terecht. Hun muzikale ambitie is nooit weggegaan. Ze werden uitgenodigd om mee te doen aan een World Popular Song Festival in Tokio. Hun eindexamen moest ervoor wijken want dat was precies in dezelfde periode. Hun moeder ging ermee akkoord. Ze bereikten de finale en kregen een prijs voor de compositie.

Weer een gezamenlijk project

Vele jaren en gebeurtenissen later is de strijdbijl begraven en tegenwoordig zitten Ferdi en Rob als vanouds weer samen in de studio en werken ze mee aan een Duitstalige musical. Of het Rob lukt om het project af te maken, weten ze niet. Maar het is in ieder geval fijn om bezig te zijn en te blijven werken aan zijn passie, muziek maken.

blockquote
Als we straks klaar zijn met de opnames, dan moet ik drie dagen bijkomen
Aldus Rob Bolland over de opnames voor De TV Show

Bekijk het interview met Rob en Ferdi Bolland

De broers Rob en Ferdi Bolland

You're in the Army Now van Bolland & Bolland

Bolland & Bolland scoorde vele hits. Eén daarvan is You'r in the Army Now uit 1981.

De TV Show terugkijken

Het verhaal van de broers in De TV Show van zondag 9 mei 2021. Verder in de uitzending: Ivo Niehe heeft een gesprek met de in Italië woonachtige Emma Hepburn-Ferrer, kleindochter van filmster en stijlicoon Audrey. Emma en Audrey lijken sterk op elkaar. Niet alleen qua uiterlijk, want Emma gaf een mooie toekomst als actrice en topmodel op om het werk van haar oma voor UNICEF voort te zetten.

Deel dit artikel