In De TV Show een portret van de nu 23-jarige Amanda Gorman. De jonge vrouw die tijdens de inauguratie van de Amerikaanse president Joe Biden een indrukwekkend gedicht voordroeg. Hoe kwam zij daar terecht en wie is Amanda Gorman eigenlijk?

Amanda is geboren in Los Angeles en is onderdeel van een tweeling. Zij, en hun oudere broer, zijn opgevoed door hun alleenstaande moeder. Van haar kreeg Amanda de liefde voor taal een literatuur, haar moeder was lerares Engels. 

Amanda hield van schrijven en lezen en wilde songwriter worden. Maar het werd de poëzie. Op haar 18de begint ze aan een studie sociologie. Op haar 22ste studeerde ze cum laude af. 

Amanda-Gorman-Harvard.jpg
Bron: AVROTROS
Amanda Gorman studeerde cum laude af
Amanda-Gorman-Harvard.jpg

Op het podium

Amanda Gorman is de eerste officiële Amerikaanse ‘Youth Poet’. Jill Biden, de echtgenote van de 46e president van Amerika, had een lezing van Amanda bijgewoond en was erg onder de indruk van de jonge vrouw. Ze vroeg haar om tijdens de inauguratie een door haarzelf geschreven gedicht voor te dragen. En zo kwam Amanda Gorman op het podium bij de ceremonie terecht.

Een diepe indruk

De inhoud van het gedicht was grotendeels geïnspireerd op de bestorming van het Capitool. Haar zelfgeschreven gedicht, deed het ‘m. Het maakte een verpletterende indruk. Maar niet alleen het gedicht maakte indruk. 

Ze pakte iedereen in met haar krachtige stem en charismatische verschijning. Ze kreeg er in een klap 3,7 miljoen volgers bij op Instagram. Maar wie is Amanda, opgevoed door een alleenstaande moeder lerares Engels? Ivo zoekt het uit.

De TV Show van zondag 25 april 2021 op NPO 1.

De TV Show terugkijken

Deel dit artikel